Медичні відходи: як вони утилізуються в Україні

19 листопада 2020 о 15:19
1011

«Держекоінспекція проведе позапланову перевірку суб’єктів господарювання у сфері поводження з медичними відходами за дорученням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Будемо контролювати відповідність реальної діяльності підприємств виданим дозвільним документам», — заявив 18 листопада 2020 р. голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

«Протягом минулого року в Україні утворено близько 100 тис. тонн медичних відходів і лише половина від цієї кількості передана перевізникам для подальшої утилізації. Скільки з них утилізується належним чином — докорінно невідомо.

В Україні відсутні потужності для утилізації медичних відходів

Так відбувається, тому що більшість підприємств мають документи лише на транспортування медичного сміття, але не мають потужностей (спеціальних печей), щоб знищити відходи. Результат — медичні відходи опиняються у природному середовищі, загрожуючи людям та екосистемі», — пояснив А. Мальований.

Під час перевірки підприємств, діяльність яких пов’язана з управлінням медичними відходами, може виявитися, що перевізники взагалі не займаються їх утилізацією.

«Саме тому я звернувся до Прем’єр-міністра щодо отримання доручення на перевірку підприємств, які займаються медичними відходами. На практиці може виявитися, що суб’єкти господарювання лише транспортують сміття, але не передають його на утилізацію», — зазначив А. Мальований.

Очільник відомства уточнив, що забезпечення законності у сфері медичних відходів вкрай важливе, адже в умовах пандемії таке сміття продукується шаленими темпами.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами kmu.gov.ua