Серед українців високий ризик розвитку неінфекційних захворювань

19 листопада 2020 о 14:06
504

Результати першого загальнонаціонального дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань (НІЗ) в Україні, яке відповідає затвердженому ВООЗ поетапному підходу до епіднагляду (STEPS), свідчать, що третина українців були активними курцями у 2019 р. Згідно з даними дослідження, тютюнопаління було більш поширене серед чоловіків (50,3%), ніж серед жінок (16,7%).

«В той час як НІЗ є важливою проблемою громадського здоров’я у всьому світі, особливо це стосується Європи, де вони стали причиною 89% випадків смерті та 84% років, прожитих з інвалідністю. Нинішня пандемія COVID-19 стала нагадуванням про вплив супутніх НІЗ, які згубно впливають як на тяжкість захворювання, так і на тривалість хвороби», — сказав доктор Ханс Генрі П. Клюге, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ.

Опитування населення з медичним обстеженням

З метою оцінки основних поведінкових і біологічних факторів ризику НІЗ серед українців, у 2019 р. проведено опитування населення з медичним обстеженням, узгоджене з принципами, методами та процедурами поетапного підходу до епіднагляду (STEPS), який схвалено ВООЗ. Загалом у дослідженні взяли участь 4409 респондентів віком 18–69 років, серед яких здійснено опитування та проведено декілька фізичних вимірювань і біохімічних досліджень з метою збору даних щодо основних факторів ризику НІЗ, зокрема вживання тютюну та алкоголю, нездорового харчування, гіподинамії.

Висока поширеність НІЗ

Дослідження виявило дуже високу поширеність НІЗ, їх поведінкових і біологічних факторів ризику в Україні, а саме: високі рівні споживання алкоголю і тютюну, надмірне споживання кухонної солі та недостатньої кількості фруктів та овочів у раціоні. Незважаючи на відносно низький рівень недостатньої фізичної активності, надмірна маса тіла та ожиріння значно поширені в країні.

Коментар Максима Степанова

«Для України, як і для більшості європейських країн, притаманна значна поширеність чинників ризику НІЗ, наслідком чого є критичні показники здоров’я населення», — сказав М. Степанов, міністр охорони здоров’я України.

«Оскільки дослідження STEPS проводилося в Україні вперше, його мета — отримати базову інформацію щодо основних факторів ризику НІЗ — як поведінкових, так і біологічних. Додатково до опитувального блоку було включено питання, пов’язані з психічним здоров’ям, раком шийки матки та молочної залози, травмами й насильством. Таким чином, отримана інформація є відправною точкою моніторингу факторів ризику НІЗ в Україні та вона дозволить відстежувати ефективність реалізації Національного плану щодо НІЗ для досягнення глобальних цілей сталого розвитку», — додав М. Степанов.

«Дослідження STEPS в Україні робить важливий внесок у реалізацію Європейської програми роботи, оскільки воно вимірює не лише поширеність факторів ризику НІЗ, але й охоплення та ефективність вибраних пріоритетних втручань, спрямованих на їх зниження», — додав доктор Клюге.

«ВООЗ підтримує Україну на шляху боротьби з НІЗ у країні протягом останніх років», — зауважив доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ та голова Представництва ВООЗ в Україні.

«Аби посилити епідеміологічний нагляд, в Україні вперше було проведено дослідження STEPS, яке дозволяє визначити основні поведінкові та біологічні фактори ризику НІЗ, а також отримати репрезентативні національні дані з метою оцінки прогресу, встановлення пріоритетів і планування необхідних політик та заходів у сфері охорони здоров’я та зниження смертності від НІЗ найближчими роками».

Споживання тютюну та алкоголю, недостатня фізична активність та нездорове харчування є основними факторами ризику виникнення НІЗ, таких як серцево-судинні захворювання, рак, діабет та хронічні захворювання легень, що призводять до 91% смертей в Україні.
Результати дослідження були представлені під час онлайн-заходу в Україні 17 листопада 2020 р. Дані дослідження дозволять здійснювати моніторинг Цілей сталого розвитку, пов’язаних зі здоров’ям, а також національних, регіональних і глобальних планів дій та зобов’язань стосовно профілактики та боротьби з НІЗ та їх факторами ризику.

Дослідження проводилося ВООЗ, Міністерством охорони здоров’я України, Центром громадського здоров’я МОЗ України та Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка за підтримки Світового банку.

 Про дослідження STEPS

Поетапний підхід ВООЗ до нагляду (STEPS) — це стандартизований метод збору, аналізу та поширення  вичерпних даних щодо НІЗ, їх факторів ризику та реагування систем охорони здоров’я. Дані збираються про широкий спектр поведінкових та біологічних факторів ризику, а також про історію хвороб пацієнтів, що пов’язані з НІЗ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua