Лікування пацієнтів з ХОЗЛ має оплачувати держава

18 листопада 2020 о 17:21
997

Хронічне обструктивне захворювання легень, або коротко ХОЗЛ, є загальною назвою групи хвороб дихальної системи. Про це під час брифінгу 18 листопада 2020 р. повідомив Андрій Віленський, т.в.о. голови НСЗУ. Посадовець підкреслив, що ХОЗЛ є одним із найпоширеніших неінфекційних захворювань. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ХОЗЛ посідає четверте місце у структурі смертності від неінфекційних захворювань у світі.

ХОЗЛ — небезпечна хвороба, яка постійно прогресує, оскільки зміни, що відбуваються в організмі, є незворотними. Без відповідного лікування та зміни способу життя у пацієнта знижуватиметься якість життя. Водночас своєчасна діагностика і правильне лікування уповільнюють розвиток хвороби.

Коли варто звернутися до лікаря

Медики радять звертатися до лікаря, якщо кашель триває протягом трьох та більше тижнів, а також виникає задишка при фізичній активності. На первинній ланці сімейний лікар, запідозривши ХОЗЛ, надасть пацієнту консультацію щодо профілактики ХОЗЛ та, зважаючи на стан здоров’я людини, випише е-направлення на консультацію до вузького спеціаліста (зазвичай — пульмонолога). Якщо у пацієнта вже встановлено діагноз ХОЗЛ і призначено лікування, сімейний лікар спостерігатиме перебіг супутніх хвороб, які часто є у людей із ХОЗЛ: серцево-судинних, цукрового діабету, астми тощо.

За словами А. Віленського, діагноз «хронічне обструктивне захворювання легень» встановлюється на вторинній та третинній ланці медичної допомоги. Там же ведеться динамічне спостереження цих хворих.

Діагностування ХОЗЛ здійснюється, зокрема, за допомогою бронхоспірометрії. За програмою медичних гарантій ця процедура є безоплатною. За понад 7 міс роботи Програми медичних гарантій створено 9 284 направлення на бронхоспірометрію та спірометрію з фізичним навантаженням. З них — 3 887 виконано.

Як держава платить за лікування ХОЗЛ

Оплата за лікування пацієнта з ХОЗЛ від держави відбувається за терапевтичним пакетом медичних послуг. У стаціонарі для нього безоплатним буде: лабораторна та інструментальна діагностика, лікування (зокрема медикаментозне та знеболення).

Заклад має забезпечити пацієнта з ХОЗЛ медичними виробами, витратними матеріалами та лікарськими засобами з Національного переліку основних лікарських засобів.

Групи ризику

Найчастіше ХОЗЛ виявляють у осіб віком від 40 років, більшість з яких курці. Однак захворювання «молодшає» внаслідок зростання популярності електронних сигарет та кальяну серед молоді. Перевіряти здоров’я легень обов’язково потрібно після 45 років під час щорічного профілактичного огляду у сімейного лікаря. Тим більше — людям груп ризику: курцям, працівникам гірничих підприємств, мешканцям промислових міст. Таке обстеження може врятувати життя.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за
матеріалами facebook.com/nszu.ukr, фото надане НСЗУ