Екстрена медична допомога у ПМГ-2021

18 листопада 2020 о 11:36
1077

16 листопада 2020 р. в Національній службі здоров’я України (НСЗУ) учасники Робочої групи медичних експертів обговорили та прийняли пропозиції та зауваження за пакетом  «Екстрена медична допомога (на догоспітальному етапі)».

Пропозиції фахівців

До вимог при наданні екстреної медичної допомоги медичні фахівці пропонують включити таке:

  • за умов, якщо пацієнт із ймовірним інфікуванням на коронавірусну хворобу (COVID-19) не потребує госпіталізації, надання йому необхідної медичної допомоги та рекомендацій щодо самоізоляції, а також передача інформації про такого пацієнта лікарю з надання первинної медичної допомоги, з яким укладено декларацію про вибір лікаря та/або центру первинної медико-санітарної допомоги;
  • забезпечення цілодобової інформаційної підтримки та координації дій бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги надання екстреної медичної допомоги населенню за принципом екстериторіальності в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці вищого рівня і раннього інформування (до прибуття бригади) закладів охорони здоров’я;
  • право на цілодобовий прийом звернень за єдиним телефонним номером екстреної медичної допомоги та при особистому зверненні громадян України, а також іноземців та осіб без громадянства, які тимчасово перебувають або постійно проживають на території України, та осіб, яких визнано біженцями, або осіб, які потребують додаткового захисту;
  • дотримання принципу екстериторіальності у роботі бригад екстреної медичної допомоги з обов’язковою госпіталізацією в разі потреби до закладу охорони здоров’я за принципом екстериторіальності;
  • надання екстреної медичної допомоги при надзвичайних ситуаціях природного і техногенного характеру, включаючи хімічні, біологічні, радіоактивні та ядерні загрози, та ліквідації їх наслідків, а також участь у скоординованих зусиллях з готовності до стихійних лих, реагування та ліквідації їх наслідків та раннього відновлення;
  • дотримання планового алгоритму дій при транспортуванні пацієнта до закладу охорони здоров’я (наприклад забезпечення потрапляння пацієнта прямо до місця для огляду). При визначенні закладу, до якого має бути транспортований пацієнт, береться до уваги наявність у закладі необхідних фахівців та медичного обладнання та час транспортування, для надання допомоги пацієнту відповідно до галузевих стандартів та клінічних маршрутів.

Коментар Світлани Дудник

Як зазначила голова Робочої групи за напрямом екстрена медична допомога Світлана Дудник,  НСЗУ планує наступного року впливати на якість медичної допомоги через правильність вибору закладу, до якого буде госпіталізовано пацієнта. НСЗУ пропонує ввести підвищувальний коефіцієнт за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів з гострим коронарним синдромом або підозрою на гострий мозковий інсульт. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада транспортує такого пацієнта саме до того закладу, який має договір з НСЗУ за пакетами медичних послуг «Медична допомога при інфаркті міокарда» або «Медична допомога при гострому мозковому інсульті» — а значить, у ньому є кваліфіковані спеціалісти та все необхідне обладнання для надання допомоги пацієнту.

«Хочу наголосити — дуже важливо, щоб у регіоні було затверджено маршрути пацієнта та швидка допомога їх дотримувалася, тобто доставляла пацієнта саме в той медичний заклад, де йому гарантовано зможуть надати весь обсяг необхідної йому медичної допомоги. Наприклад, щоб пацієнта з гострим мозковим інсультом везли саме в ту лікарню, в якій є кваліфікована команда фахівців неврологічного профілю та КТ або МРТ, за допомогою яких можна встановити пацієнту правильний діагноз та провести лікування», — резюмувала С. Дудник.

Про робочі групи експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, що надаються за ПМГ-2021.

У складі робочих груп — лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У ПМГ-2021 — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування пацієнтів із COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua