Лікування пацієнтів з інсультом у ПМГ-2021

18 листопада 2020 о 11:00
619

17 листопада 2020 р. за участю лікарів-нейрохірургів, неврологів та представників пацієнтських і громадських організацій, зокрема Української асоціації боротьби з інсультом, в НСЗУ обговорювалися питання розроблення специфікацій та умов закупівлі медичних послуг у пакеті «Гострий мозковий інсульт» на 2021 рік.

Прийняті пропозиції

Медичні експерти обговорили та прийняли такі пропозиції:

  • розробити механізм обов’язкового включення всіх законтрактованих лікарень у регіональний маршрут пацієнта з гострим мозковим інсультом;
  • узгодити механізми переведення пацієнтів для нейрохірургічної та ендоваскулярної допомоги в інші заклади охорони здоров’я (ЗОЗ) зі службою екстреної медичної допомоги та контролювати наявність договорів між ЗОЗ;
  • прописати те, який ЗОЗ отримає кошти за пакетом «Гострий мозковий інсульт» при послідовному наданні послуг декількома ЗОЗ за один випадок;
  • розробити маршрути подальшого переведення пацієнта з гострим мозковим інсультом у межах даного ЗОЗ або в інший ЗОЗ після гострого періоду за наявності або відсутності договорів на відповідні послуги у даного ЗОЗ та ін.

Також обговорено питання щодо додаткових вимог до переліку обладнання та індикаторів якості надання медичної допомоги, зокрема середньої тривалості перебування пацієнта у стаціонарі та оцінка стану здоров’я на момент виписки.

Коментар Дмитра Самофалова

Як зазначив голова Робочої групи за напрямом медична допомога при гострому мозковому інсульті кандидат медичних наук Д. Самофалов, лікування пацієнтів з інсультом є одним із пріоритетних напрямків у Програмі медичних гарантій поточного року. А отже, НСЗУ при контрактуванні медзакладів на лікування інсульту висувала до них вимоги щодо наявності необхідного обладнання, медичного персоналу потрібної кваліфікації, здатності забезпечити роботу закладу в цілодобовому режимі.

«У Програмі медичних гарантій на 2021 рік ми пропонуємо залишити лікування інсульту пріоритетним напрямком. Однак для надання допомоги при інсульті дуже важливо узгодити допомогу на кожному етапі, оскільки для екстреної медичної допомоги планується ввести підвищувальний коефіцієнт на рівні 5% доплат за дотримання бригадами правильних маршрутів пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта з підозрою на інсульт до закладу, який має договір з НСЗУ на лікування цих захворювань. Таким чином можна буде запобігти втраті часу, який є критично важливим для пацієнтів з інсультом. На жаль, на сьогодні пацієнта не  завжди доставляють і лікують в тих закладах, які є профільними щодо інсульту. Тому ми пропонуємо виправляти цю ситуацію через фінансові стимули.

Розширення програми «Доступні ліки»

Також пропонуємо розширити програму «Доступні ліки», включивши до неї ліки як для профілактики інсульту, так і для пацієнтів, які перенесли інсульт. Розширення програми «Доступні ліки» дасть можливість цим пацієнтам отримувати потрібні ліки в аптеці за рецептом лікаря безоплатно або з незначною доплатою, та зробить лікування наслідків захворювання доступнішим».

Досить важливо, що частково учасники робочої групи з інсульту НСЗУ також включені до робочої групи МОЗ, це дає можливість унормувати відповідні питання, які не входять до компетенції НСЗУ.

Я впевнений, що співпраця всіх ланок приведе до вирішення головного завдання — створення системи, в якій кожен пацієнт з інсультом отримає необхідні медичні послуги без загрози потрапити у фінансову скруту», — наголосив Д. Самофалов.

Про робочі групи експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, що надаються за ПМГ-2021.

У складі робочих груп — лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У ПМГ-2021 — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування пацієнтів із COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua