Розроблено Порядок проведення державної оцінки медичних технологій 

13 листопада 2020 о 16:48
389

Міністерство охорони здоров’я України винесло на громадське обговорення проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення державної оцінки медичних технологій та внесення змін до пункту 12 постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333».

Проєкт акта розроблено на виконання статті 4, пункту 6 статті 20, підпункт 61 пункту 5 статті 22 Бюджетного кодексу України, статті 8 Основ законодавства України про охорону здоров’я, якою визначено, що проведення державної оцінки медичних технологій здійснюються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, а також з метою реалізації принципу ефективності та результативності Бюджетної системи України.

Також проєктом акта передбачено внесення зміни до пункту 12 Постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» (Офіційний вісник України 2009 р., № 27, с. 906) з метою врегулювання питання проведення оцінки медичних технологій лікарських засобів, що підлягають закупівлі для виконання заходів регіональних цільових програм, та не включені до Національного переліку основних лікарських засобів.

Проблема, яка потребує розв’язання

За даними Світового Банку, у 2016 р. у світі на охорону здоров’я витрачалося близько 10% ВВП, і вказаний показник з року в рік продовжує зростати. І хоча в Україні показник витрат на охорону здоров’я суттєво менший і 6,7% ВВП (Світовий банк, 2016), проте питання ефективності витрат державного бюджету є ще актуальнішим у зв’язку з необхідністю отримання максимальної вигоди на кожну витрачену гривню коштів державного та місцевих бюджетів.

Європейська конференція ВООЗ з питань охорони здоров’я у 2008 р. прийняла Талліннську хартію «Системи охорони здоров’я для здоров’я і добробуту», де оцінку медичних технологій визнано важливим засобом створення ресурсів для сфери охорони здоров’я.

Аналіз досвіду провідних країн світу свідчить про те, що застосування оцінки медичних технологій у сфері охорони здоров’я на всіх рівнях призводить до більш раціонального використання коштів.

Для використання світових підходів до визначення пріоритетів у фінансуванні системи охорони здоров’я Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (далі — Закон) закладено засади здійснення оцінки медичних технологій в Україні.

Цим законом було внесено зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я, де зазначено, що оцінка медичних технологій — це експертиза медичних технологій щодо клінічної ефективності, економічної доцільності, організаційних проблем та проблем безпеки для громадян у зв’язку з їх застосуванням.

З метою забезпечення пацієнтів ефективними, доступними та економічно доцільними лікарськими засобами було запроваджено Національний перелік основних лікарських засобів, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333. З часу його запровадження виявлено ряд недоліків, зокрема відсутність прозорого та ефективного механізму закупівлі лікарських засобів структурними підрозділами з питань охорони здоров’я на виконання регіональних цільових програм.

Для врегулювання цього питання будуть внесені зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення», якими буде визначено, що лікарські засоби поза Національним переліком основних лікарських засобів зможуть закуповуватися структурними підрозділами з питань охорони здоров’я за умови проходження процедури державної оцінки медичних технологій.

На сьогодні на базі Державного підприємства «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» (далі — Центр) створено Департамент оцінки медичних технологій (далі — Департамент), який відповідальний за проведення оцінки медичних технологій.

Очікується, що впровадження інструменту, передбаченого Порядком проведення державної оцінки медичних технологій лікарських засобів, дозволить розширити сферу застосування оцінки медичних технологій в Україні, сприятиме підвищенню ефективності та результативності використання коштів державного та місцевих бюджетів, підвищенню професійності проведення відповідних експертиз та оцінки, позитивно вплине на рівень здоров’я населення та сприятиме економії коштів державного та місцевих бюджетів.

Суть проєкту акта

Проєкт акта передбачає затвердження Порядку проведення державної оцінки медичних технологій лікарських засобів, а також внесення змін до пункту 12 Постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту Постанови надсилати протягом 14 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601.

Контактні особи: Є.В. Гончар: e-mail: [email protected]

Тел.: (044) 253- 69-73.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua