Фінансування хірургічної допомоги у Програмі медичних гарантій продовжується

13 листопада 2020 о 16:30
724

У зв’язку з адаптивним карантином у «червоних» зонах заборонили планові госпіталізації. Також внаслідок різкого зростання захворюваності на COVID-19 такі обмеження Міністерство охорони здоров’я України запропонувало ввести на території всієї країни. Однак заклади, які у зв’язку із скасуванням планових госпіталізацій не надаватимуть медичної допомоги, все одно отримуватимуть оплату за глобальним бюджетом, згідно з договором.

Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ).

Попри скасування планових госпіталізацій, у лікарнях продовжать надавати медичну допомогу вагітним, роділлям та новонародженим, допомогу пацієнтам з онкологічними захворюваннями, паліативну допомогу, а також у разі інших невідкладних та термінових медичних заходів, якщо їх перенесення спричиняє значний ризик для життя або здоров’я. Наскільки значним є ризик для здоров’я у разі відкладення госпіталізації чи операції — визначає лікуючий лікар. Він же і видає направлення на послугу. Пацієнти, які потребують медичної допомоги, мають обов’язково її отримати.

Фінансування оперативних втручань продовжується

На пакет «Хірургічні операції у стаціонарних умовах» з НСЗУ підписали договори 844 лікарні, 4 з них — приватні. У квітні–жовтні 2020 р. НСЗУ виплатила цим закладам за хірургічні послуги понад 7 млрд грн.

У межах пакета хірургічної допомоги для пацієнта безоплатно: проведення хірургічних операцій з анестезією, інструментальні та лабораторні обстеження, післяопераційний моніторинг, знеболення, цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, медична реабілітація в гострий період, лікарські засоби з Національного переліку та харчування і перебування в стаціонарі.

Крім того, пацієнт безоплатно може отримати ліки та медичні вироби, які лікарня отримує через централізовані закупівлі. Щоб отримати хірургічну допомогу безоплатно, пацієнту потрібне направлення лікаря, з яким укладено декларацію, або лікуючого лікаря. У невідкладному стані пацієнт може звернутися до лікарні без направлення або викликати швидку допомогу за номером 103.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua