COVID-19: за місяць можемо отримати 100% заповненість ліжок — Степанов

13 листопада 2020 о 15:06
1076

Нехтування запровадженими в країні протиепідемічними правилами безпеки вже за місяць призведе до того, що лікарняні ліжка будуть повністю заповнені, й медичні заклади не зможуть приймати хворих. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на щоденному брифінгу 13 листопада 2020 р.

Лікарні не зможуть приймати хворих

«Якщо ми не будемо дотримуватися правил, то вже за місяць можемо отримати 100-відсоткову заповненість ліжок. Що буде далі? Лікарні не зможуть приймати хворих. І в такому разі не буде надана допомога саме в умовах стаціонару людям, які потребують кисню, які інколи потребують підключення до апаратів ШВЛ, які потребують висококваліфікованої медичної допомоги», — наголосив очільник МОЗ України.

Необхідний жорсткий карантин

Міністр зазначив, що найефективнішим методом у боротьбі з COVID-19 вважається повний жорсткий карантин. Однак, за розрахунками Мінфіну та Мінекономіки, такий крок зруйнує вітчизняну економіку. Тому Уряд за ініціативою МОЗ прийняв рішення запровадити карантин вихідного дня.

«Ми вимушені знаходити баланс, тобто ті заходи, які якнайменше вдарять по економіці, особливо по малому та середньому бізнесу», — підкреслив міністр.

Нагадаємо: Кабінет Міністрів України прийняв рішення про запровадження карантину вихідного дня з 14 по 30 листопада 2020 р. з метою зменшення соціальних контактів для розірвання ланцюга передачі хвороби. На загальнодержавному рівні також введені обмеження, які відповідають «помаранчевому» рівню епідемічної небезпеки.

В Україні максимальна кількість ліжок, яка може бути виділена для лікування хворих на COVID-19, становить 83 тис., це 50% усього ліжкового фонду.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua