ПМГ-2021: консервативна стаціонарна допомога та реагування на епідемії

13 листопада 2020 о 15:01
446

12 листопада 2020 р. у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) відбулося засідання Робочої групи медичних експертів за напрямом стаціонарна допомога дорослим та дітям з нехірургічними (соматичними) захворюваннями обговорили та прийняли пропозиції за пакетами послуг  «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій» та «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії».

Нові вимоги до пакетів надання медичних послуг стосувалися, насамперед, додаткових біохімічних досліджень та наявності додаткового медичного обладнання.

Додати до переліку лабораторних та біохімічних досліджень нові аналізи, наявність високоточної медичної апаратури та зміни у порядку направлення пацієнта до стаціонару — такі питання розглядали на засіданні Робочої групи. Медичні експерти — науковці, директори науково-дослідних інститутів, керівники медичних закладів та практикуючі лікарі — обговорили та прийняли узагальнений проміжний перелік експертних пропозицій та зауважень до відповідних пакетів.

Які нові вимоги були рекомендовані

Щодо нових вимог до стаціонарної допомоги дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій прийнято, зокрема, такі пропозиції:

  • додати до лабораторних досліджень: тропонін I високочутливий, натрійуретичні пептиди, гамма-глутамілтрансферазу (ГГТ), а також лужну фосфатазу тощо. Експерти також запропонували розширити перелік «бактеріологічних досліджень» з урахуванням визначення патогенної флори, найпростіших та гельмінтів калу, а також умовно патогенних та облігатних бактерій, однак це питання лишили відкритим до подальшого обговорення;
  • щодо необхідних інструментальних обстежень додати, зокрема, проведення езофагогастродуоденоскопії та колоноскопії, КТ, МРТ з ангіографією та контрастуванням тощо.

Щодо переліку необхідного обладнання прийнято рішення включити до нових вимог наявність у закладі або на умовах договору: комп’ютерного  томографа та магнітно-резонансного томографа, електроенцефалографа, електронейроміографа, реєстратора добового артеріального тиску та ЕКГ за Холтером, езофагогастродуаденоскопа та колоноскопа, спірографа та щонайменше два апарати ШВЛ.

У ході обговорень за пакетом «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії» обговорювали питання  щодо додання до лабораторних досліджень, зокрема серологічних досліджень методами аглютинації, преципітації тощо (РА, РНГА, РПНГ, РА, РСК, РН), скринінгових та підтверджувальних тестів методом імуноферментного аналізу (ІФА); щодо вимоги до переліку обладнання: додати глюкометр і тест-смужки — щонайменше один на відділення; замінити на: глюкометр — щонайменше один на відділення, тест-смужки до нього у кількості не менше 50 штук тощо.

За результатами засідання експерти Робочої групи ухвалили рішення продовжити обговорення проміжного Проєкту специфікацій та умов закупівлі за цими пакетами на наступному засіданні робочої групи.

Голова Робочої групи за напрямом стаціонарна допомога дорослим та дітям із нехірургічними (соматичними) захворюваннями кандидат медичних наук Світлана Дудник зазначила, що дані опитування «Індекс здоров’я» свідчать про значні витрати пацієнтів під час отримання стаціонарної допомоги. Так не має бути. Медична допомога, яку отримує пацієнт, не повинна призводити до катастрофічних фінансових витрат його родини. Це основна мета Програми медичних гарантій. У межах пакетів стаціонарної допомоги пацієнт має право отримати безоплатну  медичну допомогу.

«Більшість госпіталізацій, які відбуваються в Україні, не передбачають хірургічних втручань. Медична допомога надається в межах пакета «Стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій». У межах госпіталізації заклад має забезпечити медичні вироби, витратні матеріали та лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів», — підкреслила С. Дудник.

Про робочі групи експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, що надаються за ПМГ-2021.

У складі робочих груп — лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У ПМГ-2021 — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування пацієнтів із COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua