Допомога пацієнтам із діабетом у Програмі медичних гарантій

13 листопада 2020 о 14:35
742

14 листопада — День боротьби з діабетом. Для пацієнта найперший порадник у профілактиці та діагностиці будь-якого захворювання, а не лише діабету — сімейний лікар, терапевт або педіатр. Саме так вважають у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та стверджують, що лікар первинної ланки надасть фахову консультацію щодо запобігання виникненню діабету.

Зважаючи на стан здоров’я пацієнта, фактори ризику та вірогідну спадковість, випише електронне направлення на проведення досліджень або на консультацію до лікарів-спеціалістів, наприклад ендокринолога.

Що входить до безоплатного пакета на первинці

До пакета безоплатних послуг на рівні первинної медичної допомоги, спрямованих на профілактику, діагностику та лікування діабету, включено:

  • вимірювання рівня глюкози у крові;
  • регулярне вимірювання артеріального тиску;
  • оцінку загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE;
  • вимірювання індексу маси тіла;
  • визначення загального холестерину;
  • консультація щодо здорового способу життя;
  • направлення на інші аналізи та дослідження у вузькопрофільних спеціалістів;
  • призначення лікарських засобів з програми «Доступні ліки».

Про програму «Доступні ліки»

До програми «Доступні ліки» включено 48 лікарських засобів для лікування пацієнтів із цукровим діабетом ІІ типу. З них 17 можна отримати безоплатно, решту — 31 лікарський засіб — з доплатою. Отримати їх можна в аптеці за електронним рецептом лікаря, з яким укладено декларацію. У НСЗУ зазначають, що з початку поточного року лікарі виписали понад 2 млн е-рецептів на ліки від цукрового діабету ІІ типу за програмою «Доступні ліки». Із цих рецептів вже погашено на 1,9 млн. Майже 487 тис. пацієнтів із цукровим діабетом ІІ типу отримали необхідні їм ліки в аптеці.

Забезпечення інсулінами

Пацієнти з цукровим діабетом І типу потребують інсулінотерапії. Програму забезпечення інсулінами на сьогодні адмініструє МОЗ України. А за забезпечення препаратами інсуліну пацієнтів із цукровим діабетом відповідає місцева влада. Щоб отримати препарати інсуліну пацієнту необхідно:

  • прийти на прийом до свого лікаря-ендокринолога, у якого він перебуває на обліку. Ендокринолог відмічає пацієнта в реєстрі пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, і виписує рецепт;
  • звернутися з рецептом до аптеки та отримати інсулін безоплатно або з доплатою, залежно від категорії хворих на діабет, яким призначається певний вид і форма випуску препарату інсуліну. Перелік аптек можна дізнатися у закладах охорони здоров’я або в підрозділах з питань охорони здоров’я у кожному регіоні.

Ускладнення діабету

Діабет може викликати тяжкі ускладнення, якщо нехтувати профілактикою, не приймати призначених ліків, не дотримуватися здорового способу життя. Люди з цукровим діабетом мають у 2–3 рази вищий за інших ризик розвитку інфаркту та інсульту. Також діабет є основною причиною ниркової недостатності. Програма медичних гарантій гарантує українцям безоплатний доступ до базових медичних послуг. Зокрема, до хірургічної допомоги, медичної допомоги при інфаркті чи інсульті, лікуванні у разі ниркової недостатності, зокрема процедури гемодіалізу.

Уникнути тяжких ускладнень можна завдяки вчасно розпочатому лікуванню. Потрібно лише регулювати рівень глюкози у крові, контролювати артеріальний тиск і рівень холестерину. А профілактика цукрового діабету полягає у здоровому способі життя. Для цього потрібно досягнути нормальної маси тіла та підтримувати її. Бути фізично активним, дотримуватися здорового харчування та споживати менше цукру і насичених жирів, утримуватися від тютюнопаління та зловживання алкоголем.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr