Паліативна медична допомога у ПМГ-2021

12 листопада 2020 о 13:01
472

Створення стаціонарної допомоги паліативному пацієнту вдома, запобігання та усунення хронічного больового синдрому, посилення складу фахівців паліативних мобільних бригад — про це йшлося 11 листопада 2020 р. на засіданні Робочої групи медичних експертів з питань розробки проєктів специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за Програмою медичних гарантій — 2021 (ПМГ-2021) за напрямом паліативна медична допомога.

Лікарі, керівники паліативних відділень та представники пацієнтської спільноти розглядали проміжні вимоги за пакетами «Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям» та «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям».

Пропозиції до пакетів з паліативної медичної допомоги

Щодо пакета «Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям» експерти пропонували, зокрема:

  • координувати та надавати паліативну медичну допомогу пацієнту за місцем його перебування, зокрема створенням стаціонару вдома за потреби, та/або з використанням засобів телекомунікації у режимі 24/7;
  • можливість повного або часткового забезпечення клінічним ентеральним харчуванням пацієнтів, особливо у дитячому паліативі;
  • запобігання та усунення хронічного больового синдрому: призначення наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, ненаркотичних знеболювальних препаратів;
  • госпіталізація та медичне обслуговування паліативного пацієнта на підставі особистого звернення та ін.

Пропозиції експертів за пакетом «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям» стосувалися, зокрема:

  • усунення гострого больового синдрому, забезпечення штучним харчуванням, кисневою підтримкою;
  • необхідності перегляду уніфікованого клінічного протоколу паліативної медичної допомоги при хронічному больовому синдромі, адаптованої клінічної настанови «Контроль болю»;
  • посилення складу фахівців мобільних паліативних бригад і стаціонарних відділень спеціально підготовленим молодшим медичним  персоналом та ін.

Коментар Світлани Дудник

За словами  С. Дудник,  кандидата медичних наук, голови Робочої групи за напрямами паліативна медична допомоги, рівень надання паліативної допомоги — показник цивілізованості держави. Паліативна допомога в Україні має розвиватися динамічніше. Підхід до цих хворих потребує людяності. У центрі має бути хворий, а не лише саме захворювання. Паліативна допомога входить до гарантованого пакета первинної медичної допомоги.

«За даними опитування, переважна кількість пацієнтів в Україні хочуть отримувати паліативну допомогу вдома. Людина хоче бути вдома, в комфортних для неї умовах, в оточенні близьких, за умови, що буде надано ефективне знеболення та інші послуги, яких потребує такий пацієнт. Ми намагатимемося зробити вимоги якомога доступнішими та ефективнішими.

НСЗУ не розглядає паліативних хворих лише у термінальній стадії.  Ефективна паліативна допомога — це цілий комплекс медичних, психологічних та соціальних послуг. Важливо, щоб вона розпочалася якомога раніше, при цьому допомога потрібна не лише пацієнту із паліативним діагнозом, а й всій родині, що переживає ці складні часи разом з ним. Це — підхід, який дозволяє поліпшити якість життя пацієнта, полегшити його страждання, усунення фізичних симптомів, надання психосоціальної підтримки», — зазначила С. Дудник.

Про робочі групи експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, які надаються за ПМГ-2021.

У складі робочих груп — лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У ПМГ-2021 — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua