Амбулаторна допомога у Програмі медичних гарантій

12 листопада 2020 о 12:17
678

У 2020 р. НСЗУ уклала договори на надання амбулаторної допомоги дорослим та дітям із 1427 медзакладами та вже виплатила понад 3,4 млрд грн за надану амбулаторну спеціалізовану медичну допомогу протягом квітня–жовтня. Про це під час брифінгу 12 листопада 2020 р. повідомила Тетяна Бойко, директор департаменту комунікацій НСЗУ.

Зазначено, що цей пакет медичних послуг покриває проведення діагностики захворювань, а також лікування тих станів, які не потребують госпіталізації пацієнта в лікарню для цілодобового нагляду, на противагу стаціонарній допомозі. Це допомога, яку пацієнт отримує від лікарів вузької спеціалізації, а також виконання ними лікувальних процедур або малих хірургічних втручань, проведення досліджень та обстежень пацієнта в амбулаторних умовах, а також лікування в умовах денного стаціонару.

Амбулаторна допомога у лікарів первинки

Деяку амбулаторну допомогу пацієнти можуть отримати у своїх сімейних лікарів. Наприклад, компетентний педіатр або сімейний лікар у змозі побачити отит та призначити лікування, не направляючи пацієнта до ЛОРа. Або може вести неускладнену вагітність. Також лікарі первинки лікують пацієнтів із COVID-19, які не потребують стаціонарної допомоги.

Яка допомога є безоплатною для пацієнта

Амбулаторна допомога є безоплатною для пацієнта, якщо він має е-направлення від сімейного чи лікуючого лікаря. До деяких лікарів-спеціалістів пацієнт може потрапити без направлення. Це зокрема педіатр, гінеколог, психіатр, стоматолог, нарколог, фтизіатр. Також без направлення пацієнт може звернутися до лікаря, у якого він перебуває під медичним наглядом

Плани на 2021 рік

У 2021 р. НСЗУ планує деталізувати існуючі пакети медичних послуг, враховуючи потреби як пацієнтів, так і медичних працівників, а також специфіку умов надання різних видів медичної допомоги. Так, в окремі групи послуг ми пропонуємо виокремити:

  • ведення вагітності в амбулаторних умовах;
  • інтракорпоральний перитонеальний діаліз в амбулаторних умовах;
  • стоматологічну допомогу;
  • профілактику, діагностику, спостереження, лікування та реабілітацію пацієнтів в амбулаторних умовах.

Можливе підвищення тарифів

Щодо тарифів. Якщо буде затверджено збільшення бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік до 5% ВВП, як це передбаченого Законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», то за ведення вагітності НСЗУ сплачуватиме закладам по 1 053 грн на місяць за вагітну, яка перебуває під спостереженням. А загальний обсяг коштів за цим напрямком сягатиме 2,3 млрд грн. На надання медичної допомоги пацієнтам, які перебувають на перитонеальному діалізі, передбачено 461 млн грн, на стоматологічну допомогу — 773 млн грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr