Президент ініціює розроблення програми «Здорова нація»

11 листопада 2020 о 10:18
785

У зв’язку з несприятливою епідемічною ситуацією, яка склалася в усьому світі, Президент України Володимир Зеленський ініціює розроблення програми «Здорова нація», яка міститиме практичні рекомендації громадянам щодо зміцнення здоров’я, профілактики захворювань та подолання їхніх наслідків, щоб люди не залишалися сам на сам зі своїми недугами, зокрема спричиненими коронавірусом. Про це йшлося на селекторній нараді під головуванням Президента 10 листопада 2020 р.

За словами Глави держави, пандемія показала, що у людей із сильним імунітетом, які регулярно займаються спортом, відзначають легший перебіг коронавірусної хвороби й швидше одужання. Тому  акцент потрібно робити на профілактиці, а не лише на лікуванні.

«Коли людина захворіє на COVID-19, лікарі їй прописують профілактичні ліки різного характеру. Ми говоримо зараз про той стан хворого, коли не йдеться про обов’язкове лікування в лікарні й застосування антибіотиків. Тобто у більшості випадків COVID-19 потрібна самоізоляція та профілактичні ліки, які підтримують нормальний стан здоров’я людини», — зауважив В. Зеленський.

Тому, на думку Президента, потрібно, щоб іще до інфікування людина знала, як зміцнити свій організм, щоб він був готовий побороти вірус.

Програма «Здорова нація»

У зв’язку з цим запропоновано створити програму «Здорова нація», у межах якої надавати громадянам інформацію про переваги здорового способу життя, регулярних фізичних навантажень і тренувань, а також про «Кошик здоров’я» —  перелік вітамінів, необхідних для підтримки здорового організму, зміцнення імунітету тощо.

«Час займатися зарядкою чи тренуванням, пити вітаміни. Це час, коли можна зараз зробити таку спортивну оздоровчу програму для нації, покращити здоров’я нації», — зазначив В. Зеленський.

Необхідно поліпшувати умови для занять спортом, як наголосив Глава держави.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у відповідь запропонував долучити до програми спортсменів, які перехворіли на COVID-19, щоб вони розповідали людям про свій досвід боротьби із хворобою.

«Ковід нам підказує, що національна ідея — це здорова нація. Сьогодення може об’єднати людей на Заході й на Сході. Нині проблема ковіду, проблема здоров’я є для всіх пріоритетною та важливою. Тому сьогодні, у час, люди, які є лідерами, спортсмени, які пройшли через випробування, могли б дати надію, розповісти конкретні рекомендації», — наголосив керівник Офісу Президента.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підтримав ідею створення програми «Здорова нація». Представники Офісу Президента та Кабінету Міністрів України найближчим часом напрацюють план розроблення та втілення програми в життя.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами president.gov.ua