Заборона планових госпіталізацій: чи всіх вона стосується

10 листопада 2020 о 11:32
2657

Як ми повідомляли раніше, 9 листопада 2020 р. Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України, заявив про повне припинення планових госпіталізацій та операцій в Україні у зв’язку із поширенням COVID-19 в Україні.

Заява посадовця пролунала досить категорично, тож ми пояснюємо правові підстави такого рішення та чи є якісь винятки.

Нормативне підґрунтя

Так, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 р. № 641  «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі — Постанова), в Україні залежно від епідемічної ситуації в регіоні чи окремих його частинах визначають «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Рівні епідемічної небезпеки, які почали діяти в Україні з 00:00 9 листопада 2020 р., лише «червоний» та «помаранчевий». Тобто ні про які «жовтий» та «зелений» рівні не йдеться.

Зазначимо, пунктом 14.5 Постанови передбачено, що на території регіону (адміністративно-територіальної одиниці), де встановлено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки (на всій території України діє саме «помаранчевий» рівень небезпеки), додатково до протиепідемічних обмежень, передбачених для «зеленого» та «жовтого» рівня епідемічної небезпеки, забороняється проведення закладами охорони здоров’я планових заходів із госпіталізації, окрім:

  • надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів;
  • надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим;
  • надання медичної допомоги у спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров’я пацієнтам з онкологічними захворюваннями;
  • надання паліативної медичної допомоги у стаціонарних умовах;
  • надання планової медичної допомоги закладами охорони здоров’я національного рівня, що надають високоспеціалізовану допомогу, за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів;
  • проведення інших невідкладних і термінових заходів із госпіталізації, якщо внаслідок їх перенесення (відтермінування) виникає значний ризик для життя чи здоров’я людей.

Пацієнти, яким надається медична допомога у зв’язку з проведенням планових заходів з госпіталізації, підлягають тестуванню на COVID-19 відповідно до стандартів Міністерства охорони здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»