COVID-19: нарада у Президента України

9 листопада 2020 о 16:56
1086

Як ми вже повідомляли, 9 листопада 2020 р. Президент України Володимир Зеленський провів селекторну нараду з представниками Кабінету Міністрів і правоохоронних органів для контролю ситуації з поширенням та запобіганням коронавірусній інфекції. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив актуальні дані щодо епідемічної ситуації, а також поінформував, що за минулий тиждень ще 10 лікарень почали приймати хворих на COVID-19. Крім того, він зазначив, що кількість ліжок для таких пацієнтів збільшили на 4400, і що уряд продовжує збільшувати кількість тестувань.

Забезпечення киснем

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов наголосив, що за наказом Президента нині відбуваються закупівля кисневих концентраторів та ліцензування компаній, які виробляють медичний кисень. Додатково було ліцензовано 16 таких підприємств.

Перепрофілювання «відомчих» лікарень

Також Главі держави доповіли про те, що лікарні Національної академії наук України та «Укрзалізниці» приймають ургентних хворих без COVID-19, щоб звільнити місця для пацієнтів з коронавірусною інфекцією в перепрофільованих для цього медичних закладах. Це додало близько 5 тис. ліжок. Нині допрацьовують зміну маршрутів, щоб хворих в ургентному стані могли привезти у ці заклади.

53% звернень до кол-центру стосуються сімейних лікарів

Президент поцікавився, чи працює «гаряча лінія» щодо коронавірусної хвороби, запущена МОЗ для консультацій і допомоги людям. М. Степанов повідомив, що 53% тих, хто звернувся, мали запитання щодо сімейних лікарів. Переважно вони стосувалися неможливості зв’язатися з власним сімейним лікарем, того, що людина не має сімейного лікаря, чи неможливості відправити мобільну бригаду. Очільник МОЗ запевнив, що всі звернення ретельно відпрацьовуються.

Карантин «вихідного дня» допоможе уникнути жорсткого локдауну

Детально зупинилися на підготовці ліжок у разі збільшення кількості хворих. За кілька тижнів їх має бути додатково забезпечено ще близько 100 тис.

«Тимчасовий режим карантину на вихідні, приблизно на кілька тижнів, може допомогти нам уникнути жорсткого локдауну. Таким чином ми уникнемо значного збільшення кількості хворих і встигнемо підготувати необхідну кількість ліжок. Збільшення кількості ліжок, носіння масок та тимчасовий карантин «вихідного дня» дадуть хороший ефект. Наш сценарій розвитку епідемічної ситуації в холодну пору року буде далеко не найгіршим», — зазначив Глава держави.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов повідомив, що помітно збільшується кількість осіб у масках, адже українці почали відповідальніше ставитися до протиепідемічних заходів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами president.gov.ua