Трансплантація, якість медичних послуг та оцінка медичних технологій

9 листопада 2020 о 16:46
406

Як ми вже повідомляли, минулого тижня між МОЗ України та ВООЗ було підписано договір про взаємодію у таких напрямах, як боротьба з пандемією, профілактика та лікування інфекційних і неінфекційних захворювань, збільшення спроможності системи охорони здоров’я України, покращення доступу населення до якісних медичних послуг. Про це під час брифінгу 9 листопада 2020 р. нагадав Ігор Іващенко, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції.

Оцінка медичних технологій

Посадовець наголосив, що одним із пріоритетних завдань МОЗ є впровадження державної оцінки медичних технологій, що є вкрай важливим механізмом регулювання і підвищення доступності для громадян лікарських засобів із доведеною ефективністю. У більшості країн Європи саме оцінка медичних технологій є інструментом для прийняття управлінських рішень під час визначення переліків лікарських засобів, закупівля яких здійснюється за бюджетні кошти.

Протягом 3 міс МОЗ проводило активну роботу з розробки постанови КМУ щодо порядку державної оцінки медичних технологій. На сьогодні проєкт погоджено всіма органами виконавчої влади. Прийняття постанови КМУ дозволить розблокувати роботу з формування національного переліку основних лікарських засобів, зміни до якого не вносилися з 2018 р., а до 1 січня 2022 р. утворити національний орган з оцінки медичних технологій.

Пілотний проєкт з трансплантації

Командою Черкаського обласного онкологічного диспансеру було проведено першу трансплантацію нирки. З початку 2020 р. медичний заклад був лідером із проведення трансплантацій кісткового мозку, а з вересня отримав ліцензію на проведення трансплантацій органів.

Міністерство охорони здоров’я закликає заклади охорони здоров’я долучатися до Пілотного проєкту із трансплантацій і, зважаючи на збільшення кількості охочих, виступило з ініціативою перерозподілу 24 млн грн на Пілотний проєкт із трансплантації у межах затвердженого бюджету МОЗ на 2020 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr