COVID-19: щоб захистити людей, потрібно приймати непопулярні рішення

5 листопада 2020 о 17:09
398

В Україні за минулу добу зафіксовано черговий антирекорд за кількістю нових випадків захворювання на COVID-19 — 9 850 хворих. На цьому акцентував увагу Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, під час щоденного брифінгу 5 листопада 2020 р. За його словами, в Україні збільшується кількість госпіталізованих осіб,  і на ранок 5 листопада 2020 р. їх 27 841. Також за вчора одужала рекордна кількість осіб — 8 378.

Необхідність застосування штрафів

Саме зважаючи на кількість нових хворих, МОЗ нагадує про необхідність дотримання встановлених правил протиепідемічної безпеки та закликає прийняти законопроєкт № 3891 щодо застосування штрафів за відсутність масок у відведених для цього місцях. Цей законопроєкт необхідний для більш ефективного захисту людей від зараження коронавірусною хворобою.

Згідно з цим законопроєктом, який був поданий Кабміном ще 17 липня 2020 р., штраф за відсутність маски становитиме від 170 до 255 гривень. Протокол буде складатися безпосередньо на місці, тобто працюватиме за тим же принципом, як і штрафи за порушення правил дорожнього руху.

Обмеженість ресурсів медичної системи

За словами М. Степанова, ресурси нашої медичної системи, як і будь-якої іншої, є обмеженими: існує певна кількість ліжок, яка може бути відведена під лікування хворих на COVID-19, адже в країні є багато пацієнтів з іншими хворобами. У зв’язку з цим під хворих на коронавірус виділено 52 тис. ліжок (30% усієї кількості ліжок по країні), які також забезпечені лікарями та середнім медперсоналом, готовими до надання медичної допомоги. МОЗ України також розраховує додати до цього ще понад 20 тис. ліжок.

Розгортання мобільних шпиталів

Враховуючи швидке заповнення ліжкового фонду новими пацієнтами з COVID-19, МОЗ України прийняло рішення щодо розгортання мобільних шпиталів у найпроблемніших регіонах. У Донецькій області такий шпиталь буде розташований у Краматорську. Зараз розглядається кілька локацій, де саме він може бути розміщений, в ньому заплановано від 500 до 1000 ліжок. МОЗ визначило кошти, необхідні для закупівлі обладнання та ліжок, а також на заробітну плату медичним працівникам, які будуть його обслуговувати.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua