Додаткове фінансування медичних закладів: скільки коштів і на що виплачено

2 листопада 2020 о 14:11
1233

Додаткове фінансування спеціалізовані медичні заклади отримали для підвищення зарплат лікарям та медичним працівникам. Про це під час брифінгу 2 листопада 2020 р. нагадав Андрій Віленський, т.в.о. голови НСЗУ.  Посадовець зазначив, що додаткові гроші також виділили для медичних закладів, які отримали менше коштів у 2020 р. за Програмою медичних гарантій, ніж у минулому.

Уряд ухвалив рішення з вересня 2020 р. підвищити зарплати для лікарів та медичних працівників, які працюють у закладах, що надають спеціалізовану, високоспеціалізовану, паліативну та екстрену допомогу.

Щоб отримати гроші, закладам потрібно було укласти договір з НСЗУ за спеціальним пакетом перехідного фінансування.

Скільки виплачено коштів

Загалом на підвищення зарплат у вересні та жовтні НСЗУ виплатила більше ніж 2,5 млрд грн. Гроші отримали 1596 медзакладів спеціалізованої допомоги.

  • Найбільше виплатили закладам Києва — понад 216 млн.
  • Лікарні Дніпропетровської області отримали для підвищення зарплати понад 209 млн грн.
  • Медзаклади Харківської області — 171 млн грн.

Виплати на підвищення зарплат за цим договором медзаклади отримуватимуть до кінця року.

Також додаткове фінансування з липня за рішенням Уряду НСЗУ виплатила медзакладам, які у 2020 р. за Програмою медичних гарантій отримали менше грошей, аніж було їхнє фінансування у 2019 р. за старим механізмом медичної субвенції.

На цей пакет дофінансування договори уклали 473 закладів. За цим напрямом НСЗУ виплатила за липень–вересень понад 634 млн грн.

Медзаклади отримуватимуть фінансування за додатковим пакетом дофінансування до кінця 2020 р. За цей час вони повинні закінчити свою реорганізацію і підготуватися до 2021 р. Медичні заклади подавали до НСЗУ свій план розвитку. Щомісяця його виконання оцінює власник закладу, тобто відповідна місцева рада, або госпітальна рада.

>
  • Найбільше дофінансування отримала Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги. Цей заклад за липень–вересень отримав 16 млн грн.
  • Львівська інфекційна лікарня отримала за 3 міс 11,4 млн грн.
  • Обласне психіатрично-наркологічне медичне об’єднання Київської обласної ради отримало 11,1 млн грн.
  • Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами facebook.com/nszu.ukr