Хто за що відповідає у медичних закупівлях

2 листопада 2020 о 12:50
490

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України — головний розпорядник бюджетних коштів, який відповідає за їх ефективне цільове використання згідно з Бюджетним кодексом України та Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Про це під час брифінгу 30 жовтня 2020 р. повідомила Світлана Шаталова, заступник міністра охорони здоров’я України.

Розподіл функцій між МОЗ та ДП «Медичні закупівлі України»

Посадовець підкреслила, що  МОЗ України визначає потребу у медичному забезпеченні, вибирає шляхи реалізації та джерело фінансування для задоволення цієї потреби, імплементує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Закупівлі є сферою повноважень іншого міністерства – Мінекономрозвитку, що визначено Законом України «Про публічні закупівлі». МОЗ виконує інші важливі завдання і державні функції та не має повноважень регулювати цю сферу діяльності. Усе врегульовано чинним законодавством у сфері закупівель.

У свою чергу, ДП «Медичні закупівлі України» (МЗУ) створено у 2018 р. з метою організації та реалізації закупівлі для Міністерства та інших замовників. У Статуті ДП МЗУ визначено, що основною метою створення і діяльності підприємства є консультації з організації та проведення процедур закупівлі. Зокрема, ДП МЗУ формує тендерну документацію і якісні та кількісні характеристики об’єктів закупівлі на підставі опрацьованих експертними групами медико-технічних вимог, що і відбувається на сьогодні. І за таким самим алгоритмом побудована взаємодія з різними закупівельними організаціями — зокрема Crown Agents, UNICEF, UNDP. Умови закупівель — рівні й однакові для всіх учасників процесу.

Розподіл обов’язків полягає в нижченаведеному: МОЗ формує номенклатуру закупівель із залученням медиків та профільних спеціалістів, тобто визначає потребу. Водночас ДП МЗУ здійснює закупівлі. Впливати на номенклатуру закупівлі є непритаманним для підприємства-закупівельника. Більше того, це може призвести до потенційного конфлікту інтересів та корупційних ризиків.

МОЗ України делегувало всі централізовані закупівлі на 12,9 млрд грн до ДП МЗУ на основі затвердженого бюджету фінансування на 2020 рік та посилює інституційну спроможність державного підприємства. Зокрема, МОЗ чотири рази ініціювало надання статусу центральної закупівельної організації для ДП МЗУ та наразі проводить формування Наглядової ради.

За ініціативою МОЗ України 29 жовтня 2020 р. відбулася координаційна зустріч із міжнародними партнерами, на якій спільно з ДП МЗУ обговорено всі питання щодо порядку взаємодії та шляхів реформування системи закупівлі та пов’язаних із цим викликів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr