COVID-19: в Україні можуть почати штрафувати за відсутність маски

2 листопада 2020 о 12:19
2005

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов звернувся до парламенту з проханням на наступному пленарному тижні розглянути і прийняти законопроєкт щодо посилення адміністративної відповідальності за перебування у громадських місцях і транспорті без респіраторів або захисних масок. Про це він повідомив на щоденному брифінгу 31 жовтня 2020 р.

Коментар Максима Степанова

«Розумію, що, на превеликий жаль, у нас кульгає система контролю за дотриманням протиепідемічних правил. Я звернувся до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та народних депутатів із проханням розглянути та проголосувати на наступному пленарному тижні за законопроєкт, який передбачає посилення відповідальності за дотримання протиепідемічних заходів, а саме — щодо носіння масок у громадських закладах і транспорті», — зазначив очільник МОЗ України.

Міністр уточнив, що відповідний законопроєкт розроблений Міністерством юстиції та поданий Урядом на розгляд парламенту ще у липні поточного року. Документ передбачає встановлення штрафів за перебування у громадських закладах і транспорті без захисних масок чи респіраторів від 10 до 15 неоподаткованих мінімумів — це від 170 до 225 грн.

Проєкт закону надає право розглядати справи про дотримання цих протиепідемічних заходів виконавчим комітетам сільських, селищних, міських рад,  а також Національній поліції, органам Державної санітарно-епідеміологічної служби.

«Це непопулярний захід, але він нам дуже необхідний у зв’язку зі значним зростанням захворюваності. Для нас важливо зупинити розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19, а це можливо лише за умови дотримання протиепідемічних правил. Носіння масок, використання антисептиків та дотримання дистанції — ці три прості правила знижують ризик інфікування», — підкреслив М. Степанов.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua