Лікарське самоврядування в Україні — потужний крок вперед

30 жовтня 2020 о 17:40
762

Україна стала на крок ближче до повноцінного членства у Європейському Союзі. Нарешті, після багаторічної титанічної роботи Всеукраїнського Лікарського Товариства (ВУЛТ) на міжнародній арені та в Україні українським лікарям відкрили ворота до спільної європейської лікарської сім’ї. Так, 17 жовтня 2020 р. українські лікарі в особі ВУЛТ стали асоційованим членом Європейської спілки лікарів-спеціалістів (UEMS). Ця знаменна подія не могла би трапитися без її натхненника та відомого лікаря-організатора Олега Степановича Мусія, міністра охорони здоров’я України 2014 р. та народного депутата України VIII скликання. Повідомлення з цієї нагоди доктор О. Мусій отримав 20 жовтня за підписом президента UEMS професора Василіоса Папалуа та секретаря  доктора Жоао Греньо.

Крім привітання на адресу президента ВУЛТ О. Мусія, у посланні повідомляється про таке: на засіданні Ради UEMS 17 жовтня 2020 р. розглянута заява про бажання ВУЛТ стати членом цієї організації. Під час голосування її члени висловили підтримку намірам України долучитися до членства у UEMS та надали їй право стати асоційованим членом цієї організації. Крім вітальних слів, члени асоціації та її президент висловили побажання українській лікарській організації плідної співпраці із UEMS, якої з нетерпінням очікують.

Подія дійсно знакова. Адже не секрет, що проблема реформування охорони здоровʼя для України є однією із пріоритетних. Багато недоліків, яких варто позбутися українській системі охорони здоровʼя, спричинені надмірною централізацію її функціонування. Спостерігається системна криза галузі, яка зумовлена успадкованою командно-адміністративною моделлю управління із адміністративно-чиновницькою вертикаллю керування без делегування повноважень органам професійного самоврядування. Саме широке залучення самоврядних організацій до управлінських функцій та створення суспільно-адміністративної моделі управління охороною здоровʼя через професійні самоврядні організації дає реальну можливість широких соціальних перетворень у цій сфері. На таких засадах відбувалися зрушення в медичній галузі багатьох, тепер уже успішних, європейських країн. На сьогодні в більшості з них завдяки залученню організацій лікарського самоврядування до управління системою охорони здоров’я як рівноправного партнера державних органів дозволило створити дієву, соціально орієнтовану медичну галузь. Для України залишається актуальним завдання реальних змін системи охорони здоров’я і головним рушієм на цьому шляху може стати дієва самоврядна лікарська організація, яка функціонуватиме на принципах автономії професійної діяльності. Розподіл повноважень і демонополізація  управлінської складової в охороні здоров’я з передачею функцій ведення реєстрів спеціалістів, післядипломної освіти, акредитації освітніх заходів для лікарів, участі у створенні стандартів та протоколів лікування, страхування професійної відповідальності, формуванні правил дотримання лікарської етики, правового та фінансового захисту лікарів — самою лікарською спільнотою — єдино можливий шлях успішної реформи охорони здоровʼя в Україні.

Членство українських лікарів в UEMS дає можливість отримати методичну та організаційну підтримку з боку наших європейських колег для побудови усіх властивих UEMS інституцій в Україні. Попереду багато роботи! Так, керуючись професійними знаннями та позитивним європейським досвідом, вважає О. Мусій, президент ВУЛТ. Вітаючи українську лікарську спільноту із прийняттям до членства у UEMS, він наголосив:

Шановні українські лікарі, колеги, друзі! 20.10.2020 р. ВУЛТ отримало офіційний лист від UEMS про прийняття нашої організації лікарів асоційованим членом цієї найповажнішої фахової організації країн Євросоюзу як офіційного представника від України.

Це визнання і членство суттєво наближає нас до побудови в Україні справжнього лікарського самоврядування, ширшої професійної інтеграції українських і європейських лікарів, до визнання українських медичних заходів країнами Євросоюзу, до участі українських лікарських організацій у розробленні та утвердженні європейських стандартів і протоколів надання медичної допомоги та післядипломної освіти тощо.

Звісно, це тільки початок шляху. Попереду багато організаційної та професійної роботи спільно з усіма лікарськими організаціями України. Єднаймося! У цьому наша сила!

Дякую усім, хто готував, допомагав та наближав цю непересічну подію!

Вітаю усіх українських лікарів з цим надзвичайно важливим визнанням!

Президент ВУЛТ, доктор Олег Мусій


Оригінал телеграми-повідомлення про схвалене та затверджене членство ВУЛТ у Європейській спілці лікарів-спеціалістів (UEMS) за підписом її президента та секретаря.

Олександр Осадчий