Розроблено новий норматив прибуття екстреної медичної допомоги

29 жовтня 2020 о 12:23
3793

МОЗ України пропонує для громадського обговорення проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події».

Проєкт Постанови розроблено з метою впровадження оптимальних механізмів категоризації та пріоритезації звернень стосовно надання екстреної медичної допомоги.

Проблема, яка потребує розв’язання

Діючою Постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 р. № 1119 «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події» передбачено розподіл звернень стосовно надання екстреної медичної допомоги на екстрені та неекстрені, а також визначено час доїзду бригад екстреної медичної допомоги в сільській місцевості 20 хв, а у містах — 10 хв, що не дозволяє здійснювати ефективну категоризацію звернень, а також не враховує пріоритезацію звернень залежно від стану пацієнта.

Для деяких невідкладних станів доїзд бригад у 20 хв може бути запізнілим, оскільки потребує негайного втручання вже у перші хвилини.

Суть проєкту акта

Проєктом акта передбачено розподіл звернень стосовно надання екстреної медичної допомоги залежно від стану пацієнта на критичні, екстрені, неекстрені, непрофільні.

Передбачено визначення цільового часу приїзду бригади екстреної медичної допомоги залежно від стану пацієнта, зокрема нормативи прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події за зверненнями, що належать до категорії критичних, становлять 10 хв з моменту надходження звернення до диспетчера прийому виклику оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, нормативи прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події за зверненнями, що належать до категорії екстрених — 20 хв.

Також визначено граничні відхилення від цільових показників, що дозволить здійснювати оцінку ефективності мережі.

Згідно із офіційними статистичними даними, зокрема за 2018 р. у містах вчасний доїзд бригад на місце події становить (з урахуванням існуючого нормативу) 88% випадків, у селах — 82% відповідно. Водночас питома вага викликів у сільській місцевості від загальної кількості становить 25%. З огляду на вищенаведене, введення відсоткового критерію вчасності доїзду бригад екстреної медичної допомоги дозволить оптимізувати роботу системи екстреної медичної допомоги, а також визначити ключові показники ефективності роботи системи екстреної медичної допомоги безпосередньо в частині оптимізації місць базування бригад екстреної медичної допомоги та маршрутів руху.

Про що документ

Проєктом акта пропонується установити, що:

1) звернення стосовно надання екстреної медичної допомоги за єдиним телефонним номером екстреної медичної допомоги 103, за єдиним телефонним номером системи екстреної допомоги населенню 112, за допомогою інших телекомунікаційних засобів залежно від стану пацієнта поділяються на критичні, екстрені, неекстрені, непрофільні, згідно з додатком;

2) диспетчер прийому виклику оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф визначає стан пацієнта та обставини подій виклику відповідно до переліку причин звернень та скарг про необхідність надання екстреної медичної допомоги, визначеного МОЗ України;

3) нормативи прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події за зверненнями, що належать до категорії критичних, становлять 10 хв з моменту надходження звернення до диспетчера прийому виклику оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

З огляду на можливість виникнення обставин, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги, допускається перевищення зазначеного нормативу, але не більше ніж у 25% випадків;

4) нормативи прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події за зверненнями, що належать до категорії екстрених, становлять 20 хв з моменту надходження звернення до диспетчера прийому виклику оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

З огляду на можливість виникнення обставин, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги, допускається перевищення зазначеного нормативу, але не більше ніж у 15% випадків;

5) у разі надходження звернення, що належить до категорії неекстрених, диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф рекомендує звернутися до лікаря, що надає первинну медичну допомогу, з яким укладена декларація про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або до найближчого відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги, або  таке звернення може бути передане до чергового центру первинної медико-санітарної допомоги відповідної адміністративно-територіальної одиниці. У разі відсутності такої можливості — диспетчер напрямку направляє до пацієнта бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, що не виконує критичних або екстрених викликів;

6) у разі надходження звернення, що належить до категорії непрофільних, диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф рекомендує звернутися до лікаря, що надає первинну медичну допомогу, з яким укладена декларація про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу. У разі потреби відповідальним медичним працівником оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф має бути надано дистанційну медичну консультацію щодо причини звернення;

7) Правила виклику бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги та Порядок транспортування пацієнтів (постраждалих) бригадами екстреної (швидкої) медичної допомоги у заклади охорони здоров’я затверджуються МОЗ України.

Визнати такою, що втратила чинність, Постанову Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 р. № 1119 «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події» (Офіційний вісник України, 2012 р., № 92, ст. 3742).

У разі прийняття ця Постанова набирає чинності з 1 січня 2021 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua