Загальна чи регіональна анестезія: що підвищує ризик деменції?

29 жовтня 2020 о 11:17
844

Актуальність

Згідно з даними 2015 р., у понад 42 млн осіб у всьому світі діагностовано хворобу Альцгеймера (ХА) чи інші форми деменції, і за прогнозами експертів, ця кількість зростатиме в майбутньому. На сьогодні відомо багато немодифікуючих факторів ризику розвитку ХА, включно з віком, жіночою статтю та генетичною схильністю. Незважаючи на досягнення медицини, й досі не існує доступних методів лікування модифікуючих факторів ризику розвитку ХА та деменції. У зв’язку з цим серед дослідників все більше зростає інтерес до профілактичних заходів щодо розвитку цих захворювань, в тому числі виявлення потенційно модифікуючих факторів ризику.

Усе більший інтерес викликає можлива асоціація між застосуванням загальної анестезії та розвитком деменції. Когнітивні зміни часто спостерігаються після хірургічних операцій, включно з післяопераційним делірієм, що є типовим оборотним станом, який виникає протягом декількох днів після операції. Післяопераційна когнітивна дисфункція (ПОКД) належить до дефіциту пізнавальної функції внаслідок оперативного втручання і/чи анестезії та ідентифікується на основі різниці в когнітивному статусі (бали) між перед- та післяопераційним періодами, які тривають до 1 року після операції. Хоча зазвичай симптоми ПОКД оборотні, деякі дослідники висувають занепокоєння, що ПОКД може бути пов’язана з довготривалим когнітивним розладом, адже наявні повідомлення про збереження симптомів ПОКД протягом років. Дані літератури свідчать, що для осіб похилого віку після проведення оперативного втручання ПОКД є частим явищем. Так, результати попередніх досліджень демонстрували, що в осіб похилого віку після проведення оперативного втручання під загальною анестезією відзначається збільшення синтезу β-амілоїдних пептидів та підвищення рівня тау-білка у лікворі.

Проведено дослідження з метою оцінки асоціації між застосуванням загальної та регіонарної анестезії і ризиком розвитку деменції в осіб похилого (>65 років) віку.

Дизайн дослідження

Популяційне ретроспективне когортне дослідження, в якому взяли участь особи похилого (>65 років) віку, яким проводили селективне хірургічне втручання під загальною чи регіональною анестезією. Інформацію відібрано з бази даних Institute for Clinical Evaluative Services (ICES) у період з 1 квітня 2007 по 31 березня 2011 р. Особи з наявними ознаками деменції до включення у когорту учасників були виключені з дослідження. Період спостереження пацієнтів тривав 5 років.

У дослідження оцінювали ризик розвитку деменції у пацієнтів, яким проводили загальну чи регіональну анестезію.

Результати

Загалом до дослідження було включено 14 998 осіб, яких рандомізували на дві групи у співвідношенні 1:1. Перша група загальної анестезії, друга — регіонарної анестезії. Пацієнти були зіставні за віком, статтю та роком включення у дослідження.

У дослідженні не виявлено статистично значущих відмінностей між групами за частотою діагностики деменції (коефіцієнт ризиків 1,0, 95% довірчий інтервал 0,8–1,2). Крім того, не виявлено достовірних відмінностей між пацієнтами, які отримували загальну чи регіонарну анестезію, при оцінці різних типів деменції.

Висновки

Результати дослідження свідчать, що проведення планової хірургічної операції в осіб похилого віку не асоційоване з підвищеним ризиком розвитку деменції у цій групі пацієнтів.

Нагадуємо, що нещодавно відбулася ювілейна Науково-практична онлайн-конференція «Актуальні питання сучасної діабетології», в якій також обговорювали питання когнітивних розладів у осіб із цукровим діабетом.

  • Alzheimer’s Association (2020) 2020 Alzheimer’s disease facts and figures. Alzheimers Dement, 16: 391–460.
  • Livingston G., Huntley J., Sommerlad A. et al. (2020) Dementia prevention, interven-tion, and care: 2020 report of the Lancet Commission. Lancet, 396: 413–446.
  • Prince M., Wimo A., Guerchet M. et al. (2015) World AlzheimerReport 2015: The Global Impact of Dementia: An Analysis of Prevalence, Inci-dence, Cost and Trends. Alzheimer’s Disease International, London, UK.
  • Velkers C.,  Berger M., Gill S.S. et al. (2020) Association Between Exposure to General Versus Regional Anesthesia and Risk of Dementia in Older Adults. JAGS, Oct 6 (https://doi.org/10.1111/jgs.16834).

Анна Хиць