Електронні медичні записи стануть обов’язковими з 01.01.2021 р.

28 жовтня 2020 о 14:27
4260

Минулого тижня Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, підписав Меморандум про співпрацю Міністерства з Асоціацією постачальників товарів та послуг у сфері інформатизації охорони здоров’я «Іхелс». Про це 28 жовтня 2020 р. під час ранкового брифінгу повідомив Ярослав Кучер, заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Посадовець підкреслив, що підписання Меморандуму є інструментом для розвитку державно-приватної взаємодії та поглиблення співпраці з медичними інформаційними системами.

Електронні медичні висновки про народження

Також заступник міністра нагадав, що 1 жовтня 2020 р. був запущений Реєстр електронних медичних висновків про народження, до якого лікарями технічно оснащених медичних закладів повинні вноситися дані про новонароджених. На сьогодні медичними працівниками створено понад 6 тис. електронних медичних висновків про народження. Лідерами є Дніпропетровська і Харківська області та місто Київ.

Електронні медичні висновки про народження дозволяють верифікувати інформацію та багаторазово її використовувати, прозоро та ефективно систематизувати дані про новонароджених. Батьки новонароджених мають змогу самостійно зареєструвати малюка на порталі «Дія» та у будь-якому зручному місці отримати комплекс послуг «єМалятко».

Обов’язковість електронних медичних записів

Я. Кучер нагадав, що згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.02.2020 р. № 587, з 1 січня 2021 р. для всіх закладів охорони здоров’я та фізичних осіб — підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та зобов’язані надавати пацієнтам медичну допомогу безоплатно, є обов’язковим внесення медичних записів, записів про направлення та рецептів на лікарські засоби до відповідного Реєстру в електронній системі охорони здоров’я.

Міністерство охорони здоров’я України відкрите до діалогу з організаціями та інститутами громадянського суспільства, які прагнуть розвивати і впроваджувати ІТ-послуги у медицині та допомагають здійснювати автоматизацію обліку медичних послуг й управління медичною інформацією закладами охорони здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr