Правила самоізоляції при COVID-19

28 жовтня 2020 о 11:23
7421

Самоізоляція — це необхідність залишатися вдома, якщо людина підозрює у себе або має підтверджений діагноз COVID-19. Самоізоляція допомагає зупинити розповсюдження вірусу, не інфікувати колег, друзів, рідних. Вона потрібна для тих, хто має симптоми або встановлений COVID-19. А також для тих, очікує результати тесту на коронавірус або близько контактував з особами, які захворіли на коронавірус.

Правила самоізоляції затверджені МОЗ України

У Стандарті медичної допомоги при коронавірусній хворобі, затвердженому МОЗ України, йдеться, що самоізоляція триває 14 днів із дати початку випадку, який став її причиною. Тобто контактні особи мають залишатися на самоізоляції протягом 14 днів від дати останнього контакту із людиною, яка має підтверджений або ймовірний випадок. Завершувати самоізоляцію можна без додаткових лабораторних досліджень.

Контактні особи можуть припинити самоізоляцію при отриманні негативного результату ПЛР-тесту. ПЛР-тест потрібно робити не раніше 8-го дня від дати останнього контакту з пацієнтом, хворим на COVID-19.

Крім того, припинити самоізоляцію можна за таких умов:

  • відсутність симптомів ГРЗ + один негативний ПЛР-тест;
  • негативний ПЛР-тест;
  • відсутність симптомів ГРЗ протягом 3 днів, рахуючи з 10-го дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження;
  • відсутність симптомів ГРЗ протягом 3 днів, рахуючи з 10-го дня від дати позитивного ПЛР-тесту без лабораторного обстеження.

Погляд CDC США

У загальних рекомендаціях, які надає CDC США, для більшості людей із COVID-19 ізоляцію можна припинити через 10 днів після появи симптомів. За умови, що відсутня лихоманка протягом принаймні доби, а жарознижувальні препарати пацієнт вже не приймає. Для обмеженої кількості пацієнтів із тяжким перебігом захворювання термін самоізоляції може тривати до 20 днів після появи симптомів. А для осіб, які мали позитивний ПЛР-тест, але перенесли хворобу безсимптомно, самоізоляцію можна припиняти через 10 днів після дати першого позитивного тесту.

У НСЗУ радять ставитися до самоізоляції відповідально та узгоджувати її початок і завершення з вашим сімейним лікарем.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.care/