Роль лікаря первинки у протидії COVID-19

28 жовтня 2020 о 11:19
1538

Експерти ВООЗ відзначили досвід України у протидії поширенню COVID-19 і привітали з тим, що трансформацію охорони здоров’я продовжили, незважаючи на пандемію.

Про це йшлося на Міжнародній науково-практичній конференції ВООЗ «COVID-19 — виклики і уроки для первинної медичної допомоги» 27 жовтня 2020 р. Досвідом роботи первинки в умовах поширення коронавірусу з колегами із різних країн поділився очільник НСЗУ Андрій Віленський.

Досвід роботи первинки в умовах пандемії COVID-19

Він нагадав, що з початку пандемії НСЗУ розширила Програму медичних гарантій на 4 пакети медичних послуг. Для допомоги пацієнтам із COVID-19 підписали додаткові договори з екстреною медичною допомогою, стаціонарами визначених лікарень та спеціально створеними мобільними бригадами, які беруть матеріали для тестування на коронавірус.

Важливу роль у боротьбі з COVID-19 в Україні відіграє первинна ланка медицини, яка займає одне з центральних місць у наданні основних медичних послуг і є точкою входу в медичну систему для пацієнта.

З будь-якими побоюваннями щодо здоров’я та ризику інфікуватися першим, до кого звертаються пацієнти, є лікар, з яким укладена декларація. Саме він моніторить стан здоров’я пацієнтів із підозрою чи підтвердженим захворюванням, які не потребують госпіталізації.

Головне завдання лікаря первинної медичної допомоги — маршрутизація пацієнта та визначення алгоритму його дій. Тобто фахівці первинної ланки надають інформацію пацієнту, як він повинен діяти при появі різних симптомів, і направляють його на наступний рівень надання медичної допомоги за потреби.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr