Рання діагностика онкозахворювань за 6 міс Програми медичних гарантій

27 жовтня 2020 о 12:55
504

Трансформація системи охорони здоров’я має покращити доступ українців до якісного лікування і знизити катастрофічні витрати родин на медицину. Це питання особливо актуальне, коли йдеться про діагностику та лікування онкологічних захворювань. Рання діагностика онкозахворювань — одна з пріоритетних послуг у Програмі медичних гарантій. Її визначили такою, щоб у людей була можливість виявляти онкологію на ранніх стадіях і вчасно починати лікування. Про це під час брифінгу НСЗУ 27 жовтня 2020 р. розповів Андрій Віленський, т.в.о. голови НСЗУ.

Які діагностичні обстеження проводяться

Зазначено, що серед  пріоритетних послуг — 6 інструментальних досліджень, спрямованих на ранню діагностику найпоширеніших серед населення онкозахворювань.

Договір із НСЗУ на ранню діагностику онкології загалом уклали 683 медзаклади, 33 з них — приватні. Медзакладам за цей вид допомоги за 6 міс дії Програми медичних гарантій НСЗУ вже виплатила майже 145 млн грн.

Майже 157 тис. пацієнтів пройшли ранню діагностику онкології з квітня по вересень. А саме:

  • мамографію — майже 76,5 тис. пацієнток;
  • гастроскопію — 51,5 тис. пацієнтів;
  • колоноскопію — 15 тис. пацієнтів;
  • бронхоскопію — майже 6 тис. пацієнтів;
  • цистоскопію — понад 4,5 тис. пацієнтів;
  • гістероскопію — понад 3 тис. пацієнтів.

При дослідженні для пацієнта є безоплатним діагностична чи лікувальна процедура з анестезією за потреби, гістологічне дослідження взятого матеріалу, аналіз та опис результатів дослідження.

Кому необхідно проходити обстеження

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, такі діагностичні дослідження рекомендовані пацієнтам певного віку. Наприклад, мамографію рекомендують призначати пацієнткам віком від 40 років, цистоскопію — пацієнтам від 50 років. Проте особам молодшого віку лікар також може призначити такі дослідження і виписати направлення, якщо підозрює новоутворення. У цьому разі пацієнт може пройти дослідження безоплатно у медичних закладах, законтрактованих на пакети з діагностики та хіміотерапевтичного чи радіологічного лікування. У ці пакети входить діагностика при підозрі на новоутворення. Або ж таку послугу можна отримати у закладах, які мають договір на амбулаторну допомогу і необхідне обладнання та фахівців.

Як отримати діагностичні послуги

Для профілактики, раннього виявлення та лікування онкології пацієнт має, перш за все, звернутися до свого лікаря, з яким укладено декларацію. Саме лікар, зважаючи на стан здоров’я, вік і схильність до певних захворювань чи ризик спадковості, визначить, чи потрібне обстеження для ранньої діагностики онкозахворювань. За направленням лікаря ці послуги є для пацієнта безоплатними.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr