COVID-19: як отримати оплату за стаціонарне лікування

27 жовтня 2020 о 14:16
1213

Щоб отримати оплату за стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19, медичні заклади повинні звітувати за надані послуги за Програмою медичних гарантій до кожного 5 числа наступного місяця.

Роз’яснення НСЗУ

Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та пояснюють, що у звіті зазначається інформація, на основі якої формується сума оплати.

Інформація подається через сервіс звітності ЕСОЗ інформаційної системи НСЗУ.

Оплата за стаціонарне лікування пацієнтів з COVID-19 складається з кількох компонентів:

  • кількість медичних команд;
  • кількість апаратів ШВЛ, зокрема нововведених у поточному місяці;
  • кількість підтверджених випадків COVID-19;
  • коефіцієнт інтенсивності роботи — співвідношення кількості пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії у конкретному закладі та інших закладах цього регіону.

Якщо заклад не подає звіту до потрібної дати, НСЗУ також не може провести оплату і для тих закладів регіону, які відзвітували вчасно. Оскільки без повної інформації фахівці НСЗУ не можуть розрахувати інтенсивність роботи на рівні області, а це — один із компонентів, на основі якого формується оплата.

Ще один важливий фактор, який впливає на оплату і про який потрібно зазначити у звітності, — це нововведені апарати ШВЛ.

Наприклад, якщо у медичному закладі у жовтні купили апарати ШВЛ, необхідно зазначити це у звіті та до 5 листопада надіслати до НСЗУ акти введення їх в експлуатацію, супровідний лист та додаток до цього листа (таблиця з інформацією про апарати ШВЛ, придбані у поточному місяці).

Документи необхідно надіслати на пошту [email protected]

Без документального підтвердження оплати за нововведений апарат ШВЛ медичний заклад не отримає.

Важливо звернути увагу, що після 5 числа наступного місяця сервіс звітності закривається і виправити помилки буде неможливо. Тож оплату за те, що надавач не вніс у звіт, він зможе отримати вже у наступний звітний період.

Звіт має бути підписаний кваліфікованим електронним підписом працівника закладу, який відповідальний за подання звітності до НСЗУ.

Якщо виникають запитання, необхідно звертатися до Міжрегіонального департаменту НСЗУ або за телефоном 16-77.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr