COVID-19: МОЗ розширює можливості для своєчасної діагностики

27 жовтня 2020 о 12:11
923

На початок пандемії COVID-19 в Україні були майже зруйновані усі лабораторні  центри щодо кількості тестів, які вони були здатні робити. Робили лише 200 ПЛР-тестів на добу.

Про це під час щоденного брифінгу 27 жовтня 2020 р. нагадав Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Далі МОЗ України почало нарощувати кількість тестувань на добу саме методом ПЛР, оскільки цей метод — своєрідний золотий стандарт у діагностиці COVID-19.

М. Степанов підкреслив, що в такій ситуації щодо можливості проведення ПЛР-тестувань на COVID-19, в якій опинилася Україна на початок пандемії, не була жодна з країн Європи. Адже ніде в європейських країнах не руйнували своїх лабораторій.

Дії МОЗ щодо збільшення кількості тестувань

На сьогодні Україна вийшла на показник майже 40 тис. тестувань методом ПЛР на добу, а на середину листопада 2020 р. заплановано проводити вже 50 тис. тестувань методом ПЛР на добу, на кінець року — до 75 тис. тестувань.

«Мова не про гроші та якісь інші речі, мова виключно про обладнання лабораторних центрів та забезпечення їх кваліфікованими кадрами», — підкреслив М. Степанов.

Також очільник МОЗ України нагадав, що для госпіталізації пацієнта із симптомами COVID-19 не потрібно робити ПЛР-тест. Для цього достатньо наявності клінічних симптомів. Згідно зі світовою статистикою, до 30% пацієнтів з явними ознаками коронавірусної інфекції мають негативний ПЛР-тест. На це впливає багато факторів — зокрема процес забору, фізіологічні особливості організму тощо.

Також в Україні закінчуються випробування українських тест-систем на визначення методом ІФА антигену до SARS-CoV-2. Це дозволить суттєво збільшити кількість тестувань.

Невдовзі МОЗ закупить експрес-тести на визначення COVID-19. Наразі проводяться відповідні переговори з компаніями-постачальниками. Також підготовлено проєкт Постанови Кабінету Міністрів України щодо виділення додаткових коштів на закупівлю цих тест-систем. Планується, що за допомогою експрес-тестів здійснюватиметься до 1 млн досліджень на місяць.

Станом на ранок 26 жовтня 2020 р. у 12 регіонах були відсутні проблеми з термінами проведення тестувань на COVID-19. Однак вони поки що спостерігаються у Харківській, Донецькій, Одеській, Дніпропетровській областях та у місті Києві. МОЗ оперативно реагує на виникнення проблем з термінами проведення досліджень, направляючи зразки до інших регіонів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»