Ремдесивір в Україні, забезпечення киснем, антибіотиками та протидія поширенню наркотиків

26 жовтня 2020 о 15:55
1008

22 жовтня 2020 р. головний регуляторний орган з харчових продуктів і лікарських засобів США (FDA) на основі детального вивчення результатів досліджень визнав лікарський засіб Ремдесивір першим видом терапії для лікування COVID-19. Про це під час брифінгу МОЗ України 26 жовтня 2020 р. повідомив Ігор Іващенко, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції. Посадовець підкреслив, що сьогодні Ремдесивір застосовується для екстреного застосування у таких країнах, як США, Японія, Австралія, країни Європейського Союзу (Франція, Іспанія, Хорватія, Румунія).

Ремдесивір буде доступним для лікування пацієнтів із COVID-19 в Україні

Зазначено, що МОЗ України дало дозвіл на ввезення незареєстрованого лікарського засобу Ремдесивір, закупленого Державним підприємством «Медичні закупівлі України», для лікування у разі коронавірусної хвороби. Найближчим часом в Україну прибуде перша партія лікарського засобу — близько 14 тис. флаконів. Загальна процедура закупівлі передбачає придбання 28 200 одиниць лікарського засобу для лікування 4 700 пацієнтів із середньою і тяжкою патологією перебігу COVID-19.

Забезпечення киснем

Зважаючи на поширення коронавірусної хвороби та збільшення потреби закладів охорони здоров’я у медичному кисні, МОЗ України організовує максимально ефективну роботу із суб’єктами підприємницької діяльності у цьому напрямі. Державною службою з лікарських засобів видано дві ліцензії суб’єктам господарювання на впровадження відповідного виду діяльності, ще два запити опрацьовуються. Державний експертний центр України взяв в опрацювання три досьє на реєстрацію медичного кисню як лікарського засобу.

Забезпечення антибіотиками

МОЗ України організовує тісну співпрацю з українськими фармвиробниками щодо визначення механізмів виробництва та забезпечення населення антибіотиками. З початку пандемії кількість застосування антибіотиків у світі суттєво збільшилась. В Європі цей показник зріс на 40%. Водночас в Україну з Європи стало надходити менше антибіотиків.

Протидія поширенню наркотиків

МОЗ України підготувало проєкт закону про приєднання України до розширеної часткової угоди Європейського Союзу щодо створення групи зі співробітництва у боротьбі з поширенням наркотиків та їх незаконним обігом, так званої «Групи Помпіду». Прийняття закону дозволить синхронізувати українські та європейські підходи у профілактиці та боротьбі зі зловживанням наркотиками, лікуванні та реабілітації наркозалежних.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/moz.ukr/