Медична допомога новонародженим у Програмі медичних гарантій

26 жовтня 2020 о 15:35
447

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) визначила надання медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках однією з пріоритетних послуг. Про це під час брифінгу 26 жовтня 2020 р. повідомила Тетяна Бойко, директорка департаменту комунікацій НСЗУ.

Зазначено, що ця послуга є безоплатною для родини. А за лікування такого немовляти медичний заклад отримує від НСЗУ кошти за підвищеним тарифом — від 26 тис. грн до 98,5 тис. грн.

Підсумки 6 міс Програми медичних гарантій

Протягом 6 міс дії Програми медичних гарантій в Україні близько 19 500 тис. передчасно народжених малюків отримали безоплатну медичну допомогу.

НСЗУ законтрактувала 122 медзаклади на надання неонатальної допомоги новонародженим на загальну суму 1,3 млрд грн. На сьогодні з квітня НСЗУ виплатила цим закладам понад 716 млн грн.

Що входить до безоплатного пакета

До безоплатного пакета для передчасно народжених немовлят включені:

  • медичні послуги на всіх етапах лікування;
  • медикаментозна терапія та хірургічні втручання;
  • догляд за передчасно народженими з/без переведення до відділення інтенсивної терапії;
  • проведення неінвазивної та інвазивної штучної вентиляції легень;
  • виходжування після перебування у відділенні/палаті інтенсивної терапії;
  • цілодобове повне або часткове парентеральне харчування;
  • цілодобове лабораторне, рентгенологічне та ультразвукове обстеження;
  • аудіологічний, офтальмологічний та метаболічний скринінги дітей;
  • дороговартісні препарати для передчасно народжених діток, зокрема легеневі сурфактанти, перинатальні центри отримують додатково централізовано за держзакупівлями.

Плани на 2021 рік

Медична допомога у складних неонатальних випадках залишиться пріоритетним напрямком і в Програмі медичних гарантій у 2021 році. У наступному році НСЗУ пропонує підвищити середньозважений тариф на надання такої допомоги до 42 тис. грн, при цьому тариф за виходжування новонароджених з масою тіла до 1500 г сягатиме 194 тис. грн. Але це напряму залежить від того, чи відбудеться збільшення бюджету Програми медичних гарантій на 2021 рік, зокрема до 5% ВВП.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr