Застосування НПЗП у період вагітності може викликати ураження нирок у ненароджених дітей

26 жовтня 2020 о 11:58
2630

Актуальність

Застосування нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП) у період вагітності може підвищити ризик розвитку ускладнень з боку нирок у плода, що, відповідно, призведе до розвитку олігогідрамніону та ускладнення у період вагітності. Про це 15 жовтня 2020 р. на своєму сайті повідомило Управління з санітарного нагляду за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (U.S. Food and Drug Administration — FDA).

FDA вимагає внесення змін до інструкцій до медичного застосування НПЗП. Ці зміни включають попередження для жінок, які застосовують НПЗП починаючи з 20-го тижня вагітності, що ці препарати  можуть викликати рідкісні, але серйозні проблеми з нирками у майбутньої дитини, які можуть призвести до низького рівня навколоплідних вод та потенційних ускладнень, пов’язаних із вагітністю. До основних НПЗП належать ібупрофен, напроксен, диклофенак та целекоксиб.

Основна інформація:

>
  • Повідомляється, що на фоні прийому НПЗП підвищується ризик розвитку олігогідрамніону, який, у свою чергу, може стати причиною розвитку рідкісних, але серйозних уражень нирок у плода.
  • Олігогідрамніон розвивається зазвичай у ІІІ триместр (20 тиж вагітності), однак деякі дані свідчать про те, що його розвиток можливий і на більш ранніх термінах — до 20-го тижня вагітності.
  • Коментар. Як відомо, продукція та підтримання об’єму амніотичної рідини є постійним процесом утворення та всмоктування. Активними учасниками цього процесу є плідні оболонки, фетальна поверхня плаценти, епітелій пуповини, а також легені, кишечник та сечовидільна система плода. І залежно від терміну вагітності навколоплідні води продукуються хоріоном до 5 тиж вагітності, далі — амніотичною оболонкою, а з ІІ триместру вагітності — нирками та легенями плода.

    >
  • Олігогідрамніон може розвинутися швидко — протягом менше 2 днів або тижнів після початку прийому НПЗП у період вагітності.
  • Олігогідрамніон часто, але не завжди, є оборотним при припиненні застосування препаратів.
  • FDA вимагає від виробників як безрецептурних, так і рецептурних препаратів, оновлення інструкцій до лікарських засобів.
  • До ацетилсаліцилової кислоти (АСК) у низьких дозах (81 мг) це попередження не стосується, оскільки АСК в низьких доз активно застосовується у вагітних з метою зниження ризику розвитку прееклампсії та еклампсії.
  • Крім того, експерти FDA стверджують про важливість інформування вагітних про потенційні побічні ефекти застосування НПЗП.
  • У разі необхідності застосування НПЗП після 20-го тижня має бути використана найнижча ефективна доза препарату.
    • Brace R.A., Anderson D.F., Cheung C.Y. (2018) Regulation of amniotic fluid volume: insights derived from amniotic fluid volume function curves. Am. J. Physiol. Regul. Integr. Comp. Physiol., 315(4): R777–R789. doi: 10.1152/ajpregu.00175.2018.
    • FDA (2020) FDA Warns that Using a Type of Pain and Fever Medication in Second Half of Pregnancy Could Lead to Complications. FDA, Oct. 15.
    • McNamara D. (2020) FDA Issues New NSAIDs Warning for Second Half of Pregnancy. Мedscape, Oct. 15.

    Анна Хиць