Епідемія COVID-19 входить у найтяжчу фазу

22 жовтня 2020 о 16:04
6642

22 жовтня 2020 р. під час щоденного брифінгу МОЗ України Ольга Голубовська, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, заслужений лікар України, зазначила, що зараз спостерігається природне зростання захворюваності на COVID-19,  яке було прогнозоване. Сезон, у який ми всі входимо, можливо буде найтяжчим з моменту виникнення цієї проблеми, оскільки зростає загальна кількість захворілих,  і добре зрозуміло, що дані офіційної статистики у разі інфекційної патології завжди відстають від реального розповсюдження захворювання, тому що є деякі хворі на COVID-19, в яких є негативним результат ПЛР-дослідження.

Це відбувається у всьому світі, і через декілька років можна буде отримати оціночні дані щодо розповсюдження COVID-19.

Природно, що таке зростання призводить до навантаження на систему охорони здоров’я. Перш за все тому, що збільшується кількість тяжких форм COVID-19, і, на жаль, не вистачає медичних працівників, як і у всьому світі.

Зараз усі люди знаходяться у  вогнищі інфекції, тому усі повинні сприймати себе як потенційно інфікованих людей і відповідним чином поводити себе з оточуючими.  Особливо потрапляючи до місць великого скупчення людей.

3 етапи розвитку хвороби

Абсолютно хибно порівнювати це захворювання із грипом. Нічого спільного з грипом ця хвороба не має ні за навантаженням на систему охорони здоров’я, ні за наслідками для хворого. Коронавірусна інфекція — це тривале захворювання, яке у своєму розвитку має декілька етапів.

Умовно можна виокремити три головні етапи розвитку цієї хвороби.

Перший етап — це перший тиждень захворювання, коли хворі почуваються здебільшого практично здоровими. Для 80% людей захворювання, на щастя, і закінчується на цій стадії. Отже, не потрібно панікувати у разі позитивного результату тесту. Є велика ймовірність того, що хворий потрапить саме у цю частку.

У 10–30% випадків захворювання переходить у другу фазу. В обох випадках необхідно вчасно звернутися до сімейного лікаря, застосовувати загальнозміцнюючі вітаміни, вести нормальний спосіб життя та збалансовано харчуватися.

Не потрібно вживати антибактеріальні чи гормональні засоби на цьому етапі розвитку хвороби

Починаючи з другого тижня захворювання розвивається найтяжчий період, коли ураження органів і систем людини відбувається власною імунною системою. Потрібно розуміти, що ураження легень — це вірусіндуковане імунне ураження, і все лікування на цій стадії спрямоване на стримування «шторму» імунної системи проти організму людини. Ця фаза триває від 1 до 3 тиж. У цій фазі застосовуються усі методи лікування, які визначені у відповідних нормативних документах. І ці хворі перебувають у стаціонарі.

Постковідний синдром

Далі пацієнт переходить у наступну стадію — так званий постковідний синдром. На сьогодні він дуже інтенсивно вивчається у світі, бо він сам по собі становить окрему проблему. У цей період пацієнтам слід також перебувати під наглядом лікаря, і відповідно до чинних нормативних документів можна знаходитися на лікарняному листі до 1 міс після перенесеного COVID-19.

Що необхідно робити

По-перше — не впадати в паніку, дослуховуватися до порад свого лікаря, виконувати елементарні дії для запобігання розповсюдженню хвороби. Необхідно пам’ятати, що люди молодого віку та діти частіше легко переносять це захворювання та є основними джерелами інфекції.

Тож необхідно носити засоби індивідуального захисту, уникати масових заходів, залишатися вдома у разі захворювання. Цих простих засобів мають також дотримуватися і ті люди, які вже перенесли захворювання, адже вже відомі випадки повторного захворювання на COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»