Медична допомога дітям у Програмі медичних гарантій

22 жовтня 2020 о 15:28
586

Будь-яка людина, в якої погіршується стан здоров’я, потребує доступу до належного лікування без ризику потрапити у фінансову скруту. Про це повідомляють у НСЗУ та наголошують, що так працює принцип універсального медичного охоплення. Його важливою складовою є Програма медичних гарантій — перелік послуг, які пацієнт може отримати безоплатно. Програма дає людині, яка потребує лікування, фінансову точку опори.

До Програми медичних гарантій увійшли найважливіші послуги — вони є безоплатними для пацієнта. Це консультації, обстеження, госпіталізації, операції, реабілітація, паліативна та екстрена допомога. Ці послуги НСЗУ купує у лікарень. Для пацієнтів вони безоплатні.

Медична допомога дітям від народження до повноліття

Аби краще зрозуміти, скільки платить держава за кожного пацієнта з грошей платників податків, давайте розглянемо приклад взаємодії з медичною системою дитини від народження до досягнення повноліття.

  • За народження дитини НСЗУ платить пологовому 8 136 грн.
  • Якщо малюк народився доношеним, але з ускладненнями, його лікуватимуть за пріоритетним пакетом неонатальної допомоги. Обійдеться державі це лікування у 29 678 грн.
  • Якщо ж дитина народилася недоношеною і також потребує додаткового лікування, за таку допомогу НСЗУ заплатить закладу 98 533 грн за тим же пакетом неонатальної допомоги.
  • Провідником у медичній системі та менеджером здоров’я для дитини буде її сімейний лікар чи педіатр. З ним батьки можуть підписати декларацію одразу після народження дитини. За послуги фахівця первинної ланки від народження дитини до 22 років держава заплатить понад 16 тис. грн.
  • Якщо у дитячому віці доведеться, наприклад, видалити апендицит, на це у Програмі медичних гарантій на одного пацієнта передбачено 7 831 грн.
  • Якщо у дитини виникне запалення легень, за лікування НСЗУ оплатить закладу 4 787 грн.
  • На лікування переломів кісток, черепа, хребта, чи кісток тулуба виділяють 8 000 грн.
  • Операції на кістково-м’язовій системі у дітей віком до 18 років коштують 7 356 грн.
  • За госпіталізацію, наприклад з гастритом, у Програмі медичних гарантій виділено 2 391 грн.

Як бачимо, на кожному етапі життя для пацієнта передбачений страховий фінансовий пакет. Кошти виділяють з державного бюджету — тобто це гроші платників податків, які ми з вами уже сплатили.

Що робити, коли у медичному закладі вимагають гроші

Тому коли у медзакладі вимагають благодійні внески, подяки, оплату за ліки, що входять до Національного переліку лікарських засобів, тощо — це неправомірно. Виникає подвійна оплата — пацієнт двічі платить за те, що вже оплачено з податків і справедливо має бути безоплатним у момент лікування.

Якщо у закладі, який має договір із НСЗУ, безпідставно відмовили в наданні послуги чи вимагали гроші, пацієнт може подати скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ у розділі «громадянам».

НСЗУ опрацьовує звернення, при порушенні прав пацієнтів на медичне обслуговування проводить перевірку та вимагає поновити право на безоплатне лікування.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr