Доплати медикам: медична профспілка вимагає розширити перелік спеціальностей

21 жовтня 2020 о 12:29
9671

19 жовтня 2020 р. Професійна спілка працівників охорони здоров’я України звернулася до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 2020 р. № 610 «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я».

Наводимо до уваги читачів текст звернення.

19.10.2020 № 05-07/232

Прем’єр-міністру України

Денису ШМИГАЛЮ

Про вдосконалення положень

законодавства

 

Шановний пане Прем’єр-міністре!

                Професійна спілка працівників охорони здоров’я України (далі — Профспілка) звертається до Вас з приводу внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 2020 р. № 610 «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я», а саме доповнення переліку медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я комунальної форми власності, яким встановлюються доплати до заробітної плати (далі — Перелік працівників) професіоналами з вищою немедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров’я.

                З моменту опублікування 25 вересня 2020 р. Наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження переліку типів закладів охорони здоров’я та переліку посад медичних та інших працівників, для яких встановлюються доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, та тим, що забезпечують життєдіяльність населення, що мають право на встановлення доплати до заробітної плати з 01 вересня 2020 року до 31 грудня 2020 року» від 03 вересня 2020 року № 2021 до Профспілки надійшло більше ста звернень від її організацій та спілчан у зв’язку з тим, що до зазначеного Переліку не увійшли працівники закладів охорони здоров’я, які працюють на посадах професіоналів з вищою немедичною освітою, і забезпечують безпосереднє надання медичної допомоги хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2.

                Це, зокрема, бактеріологи, біологи, біохіміки, вірусологи, генетики, мікробіологи, імунологи.

                Ця категорія працівників з огляду на незадовільну укомплектованість лабораторної служби лікарськими кадрами та відповідно до положень Наказу МОЗ України «Про затвердження Переліку вищих і середніх спеціальних навчальних закладів, підготовка і отримання звання в яких дають право займатися медичною і фармацевтичною діяльністю» від 25 грудня 1992 року № 195 та наказу МОЗ України «Про атестацію професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я» від 12 серпня 2009 року № 588, залучалася до роботи на лікарських посадах (зокрема лікарів-лаборантів) у закладах охорони здоров’я та зберегла право на подальшу роботу на лікарських посадах тих же найменувань та атестацію на кваліфікаційну категорію з лікарських спеціальностей із відповідною оплатою праці.

                Номенклатура спеціальностей зазначених працівників затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 серпня 2009 р. № 588.

                За даними Профспілки, на сьогодні до 90% працівників лабораторних підрозділів закладів охорони здоров’я, що здійснюють тестування населення на COVID-19, належать саме до категорії професіоналів із вищою немедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров’я.

                Крім того, зазначені посади наявні у Переліку посад медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та лікування пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України 15 липня 2020 року № 1604, що також свідчить про характер та умови роботи, виконуваної такими працівниками, а також зумовлює їх право на відповідні доплати до заробітної плати при продовженні роботи у незмінних умовах праці.

                Натомість 09 жовтня 2020 року на адресу Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні (далі — СПО об’єднань профспілок) надійшов лист Міністерства охорони здоров’я України за № 10-13/30055/2-20 від 09.10.2020 року (далі — лист МОЗ України від 09.10.2020) про погодження наказу Міністерства охорони здоров’я України від 29.09.2020 року № 2215 «Про внесення змін до Переліку посад медичних та інших працівників закладів комунальної форми власності крім лікарів та/або команд первинної медичної допомоги) та закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров’я України, які надають медичну допомогу хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, та тим, що забезпечують життєдіяльність населення, що мають право на встановлення доплати до заробітної плати з 01 вересня 2020 року до 31 грудня 2020 року» (далі — Наказ № 2215).

                Згідно з преамбулою доданого до листа МОЗ України від 09.10.2020 тексту Наказу № 2215, він розроблений «Відповідно до абзаца п’ятого пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 2020 року № 610 «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я»…».

                Листом від 12 жовтня 2020 року за № 01-07/122 Профспілкою на адресу СПО об’єднань профспілок надано зауваження до Наказу № 2215 щодо необхідності доповнення Переліку працівників посадами професіоналів з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я (бактеріолог, біолог, біохімік, вірусолог, генетик, мікробіолог, імунолог) та низкою інших посад.

                Проте зі змісту Довідки про погодження Наказу № 2215, наданої Профспілці 12 жовтня 2020 року, вбачається, що зазначена пропозиція не була врахована, оскільки: «Наказ розроблений на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 2020 р. № 610 «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я», в якому передбачено встановлення доплат таким категоріям працівників: лікарям (незалежно від посад); фахівцям, які відповідають кваліфікаційним вимогам, затвердженим Міністерством охорони здоров’я; молодшим медичним сестрам».

                Виходячи з викладеного, з метою встановлення належної та справедливої оплати праці працівників закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 та тим, що забезпечують життєдіяльність населення, просимо Вас, шановний Денисе Анатолійовичу, невідкладно ініціювати внесення відповідних змін до Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я» від 19 червня 2020 р. № 610.

З повагою

Голова Профспілки Вікторія КОВАЛЬ

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»