Верховна Рада рекомендує утворити Національний штаб протидії COVID-19

20 жовтня 2020 о 16:01
507

20 жовтня 2020 р. Верховна Рада України прийняла Постанову «Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз».

Про що документ

Постановою Верховної Ради України рекомендується Президенту України утворити Національний штаб протидії COVID-19 (далі — Національний штаб) та очолити його для організації оперативного реагування на поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) в Україні, підвищення спроможності національної системи охорони здоров’я, запровадження комплексної системи захисту вітчизняної економіки від наслідків пандемії, розроблення та втілення ефективної безпекової стратегії України в умовах нових глобальних біологічних викликів.

Національному штабу для виконання зазначеної мети рекомендовано вживати заходів для прийняття Президентом України фахових оперативних рішень щодо протидії COVID-19, зокрема забезпечивши негайну реалізацію таких завдань:

>
  • невідкладно ввести в дію єдину всеукраїнську багатоканальну телефонну лінію — систему прямого зв’язку з державою для всіх громадян, які мають симптоми або хворіють на коронавірусну хворобу, з метою посилення координації та організації заходів для проведення безкоштовного тестування та надання невідкладної допомоги, забезпечення ранньої самоізоляції хворих з моменту виявлення перших симптомів. Основними завданнями цієї телефонної лінії визначити прийом та опрацювання звернень громадян, які мають симптоми або хворіють на коронавірусну хворобу (COVID-19), отримання інформації для організації невідкладного забору біологічних матеріалів мобільними бригадами на дому у громадян, координації проведення тестів на наявність коронавірусу SARS-Cov-2 у термін до 48 год, забезпечення безкоштовними ліками для амбулаторного лікування хворих, медичних консультацій тощо.
  • Постановою також рекомендовано:

    • забезпечити ефективну безоплатну діагностику та тестування на коронавірусну хворобу (COVID-19);
    • створити умови для ефективного лікування хворих на коронавірусну хворобу (COVID-19) в амбулаторних умовах шляхом відновлення на рівні місцевого самоврядування системи невідкладної медичної допомоги — медичних бригад мінімального складу (водій + лікар загальної практики), забезпечених спеціалізованими медичним автотранспортом, засобами індивідуального захисту, медичними виробами та протоколами лікування. Основним завданням цих медичних бригад є визначення надання медичної допомоги пацієнтам, які хворіють на коронавірусну хворобу (COVID-19) за місцем їх проживання. У разі дефіциту кадрів до роботи бригади можуть залучатися медичні працівники інших спеціальностей після проходження відповідного курсу перепідготовки. Реагування на виклик та відвідування пацієнта вдома має здійснюватися такою медичною бригадою у термін до 6 год.

    Постанова спрямована на забезпечення надання своєчасної та ефективної медичної допомоги хворим на COVID-19, а також на:

    • соціальний захист медичних працівників, а також немедичних працівників, які є учасниками процесу надання допомоги хворим, шляхом встановлення додаткової доплати у розмірі до 300% місячної заробітної плати;
    • організацію надання соціальної підтримки пацієнтів;
    • стале функціонування системи екстреної медичної допомоги;
    • кадрове забезпечення потреб системи охорони здоров’я в епідеміологах, гігієністах та фахівцях з лабораторної діагностики;
    • відновлення системи протиепідемічного захисту та розбудови мережі інфекційних лікарень;
    • створення вітчизняного виробництва діагностичних тест-систем, лікарських засобів та імунобіологічних препаратів для діагностики, лікування та профілактики коронавірусної інфекції COVID-19.

    Постановою передбачено, що запропоновані заходи фінансуватимуться шляхом перерозподілу коштів загального фонду Державного бюджету України на 2020 рік, видатками Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

    Постанову прийнято з техніко-юридичним доопрацюванням.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами rada.gov.ua