Жіноче здоров’я у Програмі медичних гарантій

20 жовтня 2020 о 11:30
953

19 жовтня 2020 р. під час брифінгу Національна служба здоров’я України (НСЗУ) нагадала, які саме послуги жінки мають отримати безоплатно за Програмою медичних гарантій, щоб дбати про себе.

Візит до лікаря первинки

Зазначено, що проявом раціональної турботи про себе є підписання декларації з сімейним лікарем. Із 30 млн 675 тис. українців, які уклали декларацію зі своїм лікарем, понад 17 млн — жінки. Навідуватися до свого лікаря варто не лише тоді, коли щось заболить, а й для профілактики. Радимо дотримуватися таких профілактичних заходів:

  • контроль артеріального тиску;
  • контроль глюкози та холестерину в крові;
  • контроль індексу маси тіла.

Якщо у жінки є скарги, або сімейний лікар вважає за потрібне додатково обстежити пацієнтку, він направить її до потрібного вузького спеціаліста або на необхідну діагностику.

Профілактика новоутворень

Важливою є профілактика виникнення новоутворень у молочних залозах та кишечнику. У Програмі медичних гарантій особливу увагу приділено ранній діагностиці онкологічних захворювань. Зокрема, в переліку досліджень, які входять у пріоритетні послуги, включено мамографію та колоноскопію.

Мамографію сімейний лікар може призначити пацієнтці віком старше 40 років, колоноскопію — старше 50 років. А може і раніше — за наявності у пацієнтки скарг, коли лікар хоче виключити онкологічне захворювання. За направленням лікаря такі обстеження є безоплатними для пацієнток.

Профілактичні огляди у гінеколога

Не менш важливим за сімейного лікаря для здоров’я жінки є гінеколог. Щорічні профілактичні огляди у гінеколога мають бути обов’язковими. До речі, до гінеколога пацієнтка має право звернутися без направлення. Його допомога безоплатна, якщо заклад уклав відповідний договір із НСЗУ за пакетом «Амбулаторна медична допомога».

За необхідності гінеколог призначає додаткові обстеження чи аналізи. До амбулаторної допомоги за Програмою медичних гарантій входять, зокрема, інструментальні обстеження (в тому числі УЗД), загальноклінічні та біохімічні лабораторні обстеження, лікування в амбулаторних умовах та в умовах денного стаціонару.

Ведення вагітності та пологи

Окремо слід нагадати про ведення вагітності та пологи. Жінки можуть вибирати гінеколога, який вестиме вагітність, та пологовий будинок, в якому народжуватимуть. Місце проживання чи прописки не має значення. Жодних благодійних внесків платити не потрібно. Не потрібне для пологів і додаткове направлення.

Безоплатні пологи

Цього року медична допомога при пологах визначена як пріоритетна послуга. У Програмі медичних гарантій-2021 також пропонуємо залишити медичну допомогу при пологах пріоритетним напрямком та підвищити тариф на надання такої допомоги. Також НСЗУ пропонує виділити в окремий пакет послуги з ведення вагітності в амбулаторних умовах.

За цим пакетом пацієнтка зможе отримати такі основні послуги:

>
  • динамічне спостереження вагітності, включаючи контроль за станом здоров’я вагітної, повнотою обстежень та консультацій;
  • організацію та проведення диспансерного нагляду (взяття на облік, розроблення індивідуального плану ведення вагітності відповідно до групи ризику);
  • лабораторні та інструментальні дослідження згідно з галузевими стандартами;
  • профілактику ускладнень вагітності й післяпологового періоду та ін.
  • Отже, у 2020 р. у Програмі медичних гарантій НСЗУ передбачила усі найважливіші види медичної допомоги на первинному, амбулаторному та стаціонарному рівнях для того, щоб жінки дбали про своє здоров’я. Так має залишитися і в наступному році.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr