Цукровий діабет у Програмі медичних гарантій

16 жовтня 2020 о 11:57
846

16 жовтня 2020 р. під час брифінгу НСЗУ йшла мова про профілактику, діагностику та лікування цукрового діабету.

Зазначено, що пацієнту перш за все потрібно звернутися до свого лікаря, з яким укладена декларація. Саме сімейний лікар надасть консультацію щодо запобігання виникненню діабету. Зважаючи на стан здоров’я, фактори ризику та можливу спадковість, лікар випише направлення на проведення досліджень або на консультацію лікарів-спеціалістів, наприклад до ендокринолога.

Що входить до безоплатного пакета на первинці

До пакета безоплатних послуг лікаря первинки, спрямованих на профілактику, діагностику та лікування діабету, включено:

  • вимірювання рівня глюкози у крові;
  • регулярне вимірювання артеріального тиску — постійний підвищений тиск може свідчити про початок хвороби;
  • оцінку загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE;
  • вимірювання індексу маси тіла та окружності талії — вісцеральний жир, який відкладається на внутрішніх органах, підвищує ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу;
  • аналіз на загальний холестерин;
  • консультація щодо здорового способу життя;
  • направлення на інші аналізи та дослідження у вузьких спеціалістів;
  • призначення ліків за програмою «Доступні ліки».

Своєчасне діагностування та контроль цукрового діабету дозволяють запобігти розвитку тяжких ускладнень, спричинених цим захворюванням.

Доступні ліки і безоплатні інсуліни

Для людей із цукровим діабетом 2-го типу є можливість отримувати необхідні ліки за програмою «Доступні ліки» — безоплатно або з незначною доплатою. На сьогодні до цієї програми включено 48 препаратів для лікування пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу. Отримати їх можна за електронним рецептом вашого лікаря в аптеці. Така аптека має наліпку на дверях «Доступні ліки».

Програмою «Доступні ліки» користуються майже 475 тис. пацієнтів з цукровим діабетом 2-го типу.

Пацієнти, що потребують інсулінотерапії, отримують її за програмою, яка адмініструється Міністерством охорони здоров’я України. На початку вересня Уряд спрямував 326 млн грн, передбачених для забезпечення хворих на цукровий діабет інсулінами в Програмі медичних гарантій, в регіони через державну субвенцію. Тобто забезпечення пацієнтів інсулінами до кінця цього року залишається в компетенції місцевої влади, всі необхідні для цього кошти вони отримають з бюджету.

Як отримати безоплатний інсулін

Щоб отримати препарати інсуліну пацієнту необхідно:

>
  • прийти на прийом до свого лікаря-ендокринолога, у якого він перебуває на обліку. Ендокринолог відмічає пацієнта в реєстрі пацієнтів, що потребують інсулінотерапії, і виписує рецепт;
  • звернутися з рецептом до аптеки та отримати інсулін безоплатно або з доплатою (залежно від категорії хворих на цукровий діабет, яким призначається певний вид і форма випуску препарату інсуліну). Відпуск препаратів інсуліну здійснюється аптеками, перелік яких визначають структурні підрозділи з питань охорони здоров’я, відповідно до укладених договорів. Перелік аптек можна дізнатися у закладах охорони здоров’я або у структурних підрозділах з питань охорони здоров’я.
  • Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr/