Розроблено критерії діагностики смерті мозку

12 жовтня 2020 о 16:36
1764

МОЗ України оприлюднило для громадського обговорення проєкт наказу «Про деякі питання удосконалення роботи відділень анестезіології та інтенсивної терапії закладів охорони здоров’я» (далі — проєкт наказу).

Мета розроблення проєкту акта

Метою розроблення проєкту наказу є врегулювання процедури діагностики смерті мозку людини й удосконалення роботи відділень анестезіології та інтенсивної терапії закладів охорони здоров’я у сфері трансплантації.

Проблема, яка потребує вирішення

Актуальність та доцільність розроблення проєкту наказу зумовлена необхідністю удосконалення вимог до процедури діагностики смерті мозку та врегулювання окремих питань роботи відділень анестезіології та інтенсивної терапії у контексті розбудови системи трансплантації в Україні. Порівняно із розвиненими системами охорони здоров’я у нашій країні суттєво менше посмертних трансплантацій органів внаслідок низького рівня діагностики смерті мозку.

Суть проєкту акта

Проєктом наказу пропонується затвердити:

Порядок припинення активних заходів щодо підтримання життя пацієнта;

Порядок констатації та діагностичні критерії смерті мозку людини;

Положення про консиліум лікарів;

Форму № 012/о «Акт про констатацію смерті мозку людини»;

Форму № 012/о/д Акт про констатацію смерті мозку дитини»;

зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 вересня 2013 р. № 821 «Про встановлення діагностичних критеріїв смерті мозку та процедури констатації моменту смерті людини», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 жовтня 2013 р. за № 1757/24289.

Куди надавати пропозиції

Обговорення проєкту наказу МОЗ України «Про деякі питання удосконалення роботи відділень анестезіології та інтенсивної терапії закладів охорони здоров’я» триватиме до 8 листопада 2020 р. Пропозиції та зауваження просимо надсилати на електронну адресу: [email protected], або ж за адресою: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, Директорат високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ України.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua