Антибіотики будуть відпускатися тільки за рецептом лікаря

12 жовтня 2020 о 16:30
2533

На громадське обговорення винесено проєкт наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360».

Підстава розроблення проєкту акта

Проєкт наказу розроблено на виконання статті 21 Закону України «Про лікарські засоби», підпункту 1 пункту 3 Національного плану дій щодо боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 року № 116.

Проблема, що потребує вирішення

Станом на сьогодні в аптечних закладах здійснюється відпуск рецептурних протимікробних препаратів (антибіотиків) без рецепта лікаря, порушуючи при цьому норми чинного законодавства. Відповідно до норм чинного законодавства, відпуск рецептурних груп препаратів з аптек здійснюється виключно за рецептом лікаря.

У зв’язку із тим, що ця проблема наразі існує в частині відпуску антибіотиків без рецепта на фоні світової проблеми антибіотикорезистентності, цим проєктом наказу вносяться зміни до Правил виписування рецептів з метою внесення уточнення, що саме протимікробні препарати системної дії підлягають відпуску виключно за рецептом.

Водночас з метою приведення можливості виписування лікарських засобів до європейських вимог, згідно з якими дозволяється зазначати в рецепті кількість маси одиниці лікарського засобу (g, mg, mcg тощо), пропонується внести зміни до Правил виписування лікарських засобів для можливості виписування лікарських засобів із зазначенням у рецепті кількість маси одиниці лікарського засобу відповідно до його державної реєстрації (g, mg, mcg тощо).

Прийняття проєкту наказу сприятиме раціональному застосуванню протимікробних лікарських засобів і дозволить оптимізувати підходи до моніторингу та контролю їх споживання.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу просимо надсилати протягом місяця з дня оприлюднення до МОЗ України за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601; контактні особи: Карпенко Ірина Вікторівна, тел.: (044) 200-06-86, e-mail: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua