Куди ідуть гроші із Фонду боротьби з COVID-19

12 жовтня 2020 о 12:07
620

Кошти з Фонду боротьби з COVID-19, які перебувають у розпорядженні Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, у повному обсязі витрачаються для нарощування потужностей медичної системи для протистояння пандемії. Про це повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, в ефірі одного з центральних телеканалів.

Коментар Максима Степанова

«На початку пандемії система охорони здоров’я та система лабораторних центрів були вщент зруйновані. Тоді ми робили лише 200 ПЛР-тестів на добу. За 6 міс, поки я перебуваю на посаді, ми збільшили кількість ПЛР-тестувань до 35 тисяч на добу. Для лікування пацієнтів із COVID-19 виділено 12 тис. ліжок, зараз готові до використання 37 тис. ліжок, і ця кількість може бути збільшена до 50–52 тисяч», — наголосив очільник МОЗ України.

Окрім того, міністр підкреслив, що всі кошти з ковідного фонду, які перебувають у розпорядженні МОЗ України, використовуються на боротьбу з пандемією. Зокрема, на лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою, 300% доплати медичним працівникам, розбудову лабораторних центрів та закупку тест-систем.

Перепрофілювання ліжок та готовність лікарень

М. Степанов також повідомив, що МОЗ опрацьовує варіант перепрофілювання для лікування пацієнтів з ковід лікарень Укрзалізниці та Національної академії медичних наук у Києві. 

Нагадаємо:раніше М. Степанов заявив, що МОЗ закладає у бюджетний запит на 2021 рік, окрім стаціонарної медичної допомоги та ковід-пакетів, 10 млрд грн на забезпечення готовності українських лікарень до реагування на можливі спалахи інфекційних хвороб.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за даними moz.gov.ua