Медична реабілітація у програмі медичних гарантій

7 жовтня 2020 о 12:02
632

Станом на 7 жовтня 2020 р. на надання послуг з медичної реабілітації Національна служба здоров’я України (НСЗУ) законтрактувала 249 медзакладів, 4 з яких приватні. Про це 7 жовтня 2020 р. під час чергового брифінгу повідомила Тетяна Бойко, директор департаменту комунікацій НСЗУ.

Було зазначено, що пацієнти з ураженням нервової системи можуть отримати медичну реабілітацію в 212 медзакладах, пацієнти з ураженням опорно-рухового апарату — у 223. Немовлятам, які народились передчасно або хворими, упродовж перших 3 років життя медичну реабілітацію надають у 63 медичних закладах

Станом на сьогодні НСЗУ вже виплатила медзакладам 762 млн грн за надання пацієнтам послуг з медичної реабілітації.

НСЗУ оплачує послуги з медичної реабілітації як в умовах стаціонару, так і на амбулаторному рівні, які надають пацієнтам у підгострий та відновний періоди. Тобто медична реабілітація за програмою медичних гарантій покликана допомогти людині у відновленні порушених чи втрачених фізичних навичок, та пристосуванні до нових умов життя після лікування у стаціонарі.

Що входить у безоплатний пакет

У рамках програми медичних гарантій пацієнт отримує безоплатно наступні основні послуги з медичної реабілітації:

  • огляд та консультації;
  • формування індивідуальної програми реабілітації;
  • моніторинг стану пацієнта;
  • консультації лікарів інших спеціальностей;
  • послуги з медичної реабілітації;
  • навчання пацієнтів/родини/доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій.

Як отримати безоплатну допомогу

Щоб отримати безоплатно медичну реабілітацію, пацієнт має:

  • звернутися до лікаря, з яким укладено декларацію. Він за необхідності випише йому направлення на отримання послуги з медичної реабілітації;
  • отримати направлення лікуючого лікаря, який може спрямувати пацієнта на медичну реабілітацію за потреби.

Плани на 2021 р.

У 2021 р. пропонується і надалі розвивати реабілітацію. Поточний рік показав, що цей вид допомоги дуже потрібен пацієнтам.

Зокрема, в програмі медичних гарантій-2021 пропонується збільшити в 2,4 раза тарифи на послуги з медичної реабілітації. Але це стане можливим за умови затвердження обсягу фінансування програми медгарантій на наступний рік на рівні 225 млрд грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr