Екстрена медична допомога у Програмі медичних гарантій

6 жовтня 2020 о 12:11
2783

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) уклала договори з 25 центрами екстреної медичної допомоги на надання екстреної допомоги пацієнтам, а також на надання такої допомоги хворим на COVID-19 та з підозрою на нього. Про це під час брифінгу 6 жовтня 2020 р. повідомила Тетяна Бойко, директор департаменту комунікацій НСЗУ.

Було зазначено, що станом на 6 жовтня 2020 р. НСЗУ вже виплатила центрам екстреної медичної допомоги 3,7 млрд грн за надання допомоги пацієнтам за квітень–вересень 2020 р.

Ще 1,3 млрд грн виплачено центрам за надання допомоги хворим на COVID-19 та з підозрою на нього за квітень–серпень.

Безоплатні послуги для пацієнта

Надання екстреної медичної допомоги є безоплатним для пацієнта.

Зокрема, це надання екстреної допомоги:

  • на місці події;
  • під час транспортування пацієнта, який потребує медичного супроводу, до медзакладу або між ними;
  • при особистому зверненні пацієнта, який перебуває у загрозливому для життя стані, до підрозділу екстреної медичної допомоги.

Як отримати екстрену медичну допомогу

Для отримання екстреної медичної допомоги пацієнту не потрібна декларація з лікарем чи направлення від нього. Щоб отримати допомогу, пацієнту потрібно:

  • викликати «швидку» за номером 103, або це мають зробити його близькі, рідні, оточуючі (якщо мова йде, наприклад, про ДТП), або лікуючий лікар;
  • самостійно звернутися до підрозділу екстреної медичної допомоги.

Екстрена медична допомога при COVID-19

Т. Бойко звернула увагу на те, що через епідемію COVID-19 бригади екстреної допомоги виїжджають до пацієнтів з цією хворобою або з підозрою на неї в разі критичного стану у пацієнтів.

Медичні бригади «швидких», які виїжджають на виклики до таких хворих, мають отримати доплати до 300% окладу за роботу в умовах підвищеного ризику. Незалежно від того, підтвердився згодом у такого пацієнта діагноз COVID-19, чи ні, НСЗУ оплачує виїзд бригади «швидкої» до пацієнта як з підтвердженим захворюванням, так і з підозрою на нього.

Відповідальність за здійснення цих доплат покладено на керівників центрів та їхніх підрозділів. НСЗУ відповідає виключно за своєчасне перерахування центрам екстреної медичної допомоги коштів у повному обсязі. На сьогодні НСЗУ перерахувала всім 25 центрам екстреної медичної допомоги кошти за надання допомоги хворим на COVID-19 та з підозрою на нього за квітень–серпень. Тож працівники медичних бригад повинні отримати належні їм доплати.

Також НСЗУ вже виплатила 25,7 млн грн центрам екстреної медичної допомоги на підвищення заробітних плат медикам, яке передбачене з 1 вересня.

Плани на 2021 рік

На 2021 р. у Програмі медичних гарантій заплановано такі зміни:

  • збільшити тариф на медичні послуги з надання екстреної медичної допомоги. При цьому даний тариф враховуватиме надання екстреної медичної допомоги пацієнтам з підозрою або встановленим COVID-19;
  • ввести підвищувальний коефіцієнт за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів на рівні 5% доплат. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта, наприклад, з інфарктом, саме до того закладу, який має договір з НСЗУ на надання медичної допомоги при інфаркті. Наявність у закладу такого договору з НСЗУ означає, що у ньому є фахові спеціалісти та все необхідне обладнання для надання допомоги пацієнту з інфарктом.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr