Період нестачі ліків у лікарнях залишився в минулому – Максим Степанов

5 жовтня 2020 о 11:54
723

Українські медичні заклади забезпечені препаратами за кошти бюджетів 2018-2019 рр., загальний залишок становить 5,4 млрд грн. Для довідки: весь річний бюджет (на закупівлі ліків — прим. ред.) 2018 р. становить 5,9 млрд грн, а 2019 р. — 6,4 млрд грн. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час щоденного брифінгу 3 жовтня 2020 р.

“Що стосується централізованої закупівлі лікарських засобів та їх наявності в лікарнях, я хочу підкреслити, у нас немає у цьому проблем. Усі лікарські засоби, які постачаються централізовано, — а це часто дороговартісні препарати, постачаються вчасно і відразу надходять у регіони”, — підкреслив очільник МОЗ.

Дитяча онкологія

Міністр охорони здоров’я зазначив, що нещодавно деякі політичні діячі почали розповсюджувати інформацію при відсутність препаратів для лікування дітей з онкологічною патологією у Рівненській обласній дитячій лікарні. Щоб перевірити її достовірність, напередодні міністр відвідав цей медичний заклад.

“Я хочу повідомити нашим політичним діячам, що період нестачі лікарських засобів або вакцин, якими повинна забезпечити держава своїх громадян, залишився в минулому. Обирайте іншу тему для спекуляцій”, — наголосив міністр.

За словами очільника МОЗ, на сьогодні в Україні безпосередньо в лікарнях  знаходяться залишки препаратів для лікування дитячої онкології на суму 590 млн грн. При цьому наприкінці жовтня почнуться поставки ліків, у тому числі за напрямком дитячої онкології, за бюджетні кошти 2020 р.

“Наприклад, потреба Рівненської лікарні у препараті аспарагінази — 29 флаконів до кінця року, а у нас запаси в інших лікарнях на складах — 1294 флакони. Або вінкристин — при потребі цього медзакладу у 63 флакони — у нас є 3625. І така ж ситуація з іншими препаратами”, — зауважив міністр.

Перерозподіл лікарських засобів

М. Степанов уточнив також, що проблема з препаратами у Рівненській обласній дитячій лікарні  виникла у зв’язку з тим, що заклад завчасно не звернувся з проханням перерозподілити ліки з інших медзакладів.

“У мене виникло питання до головного лікаря і керівника департаменту охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації: чому вони вчасно не зробили перерозподіл лікарських засобів? Система побудована дуже просто, якщо у медзакладі закінчується якийсь препарат, одразу має відбуватися перерозподіл з інших регіонів. Це займає декілька днів”, — підсумував М. Степанов.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua