COVID-19: готовність лікарень та закупівля вакцин

1 жовтня 2020 о 15:34
426

У наступному році близько 380 лікарень, які зараз борються з COVID-19, мають бути завжди готові надавати медичну допомогу у разі спалахів нових інфекцій. Про це в ефірі одного з національних телеканалів 1 жовтня 2020 р. заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Коментар Максима Степанова

«На наступний рік ми закладаємо нову філософію щодо боротьби з хворобами, подібними до COVID-19. Наприклад, усі інфекційні лікарні та потенційно інфекційні лікарні, які зараз працюють із коронавірусом, — це до 380 лікарень, повинні бути готові завжди надавати медичну допомогу при спалахах певних інфекцій. І я вважаю, що ми зобов’язані їм допомагати щодо цієї готовності. У них заздалегідь має бути кисень, ШВЛ, залишок засобів індивідуального захисту. Будь-яка розумна держава повинна робити такі кроки», — зазначив очільник МОЗ України.

Закупівля вакцин

М. Степанов також повідомив, що зараз Україна веде перемовини з усіма провідними компаніями, які знаходяться на завершальних стадіях клінічних випробувань вакцини проти COVID-19.

«Ми хочемо, щоб ці вакцини були безкоштовними для груп ризику: людей літнього віку та осіб із супутніми захворюваннями, а також наших лікарів та освітян. Крім того, Україна приєдналася до ініціативи COVAX. Тому після виготовлення вакцини ми у межах лише цієї ініціативи можемо отримати її для 20% населення. Це близько 8 млн доз», — розповів міністр.

Зазначимо: МОЗ України також подало запит до проєкту держбюджету на придбання вакцин проти коронавірусу на наступний рік у розмірі 15 млрд грн. У цій сумі прорахована кількість громадян, які належать до груп ризику, та ціна вакцини від двох компаній, які зараз знаходяться на третій стадії клінічних випробувань вакцини проти COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua