Безпека та якість донорської крові: Верховна Рада ухвалила закон

30 вересня 2020 о 16:41
643

30 вересня 2020 р. Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт № 3648 «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові». «За» проголосував 251 народний депутат України.

Законопроєкт має на меті створити сучасну систему крові в Україні, яка відповідатиме стандартам безпеки та управління і найкращим практикам Європейського Союзу.

Зокрема Закон визначає основні засади державної політики щодо організації процесів заготівлі, тестування, переробки, зберігання, розподілу, транспортування та реалізації донорської крові та компонентів крові з метою організації обігу донорської крові та компонентів крові, забезпечення безпеки та здоров’я донорів крові та компонентів крові, а також їх реципієнтів, захисту їх прав та законних інтересів.

Закон застосовується до операцій із заготівлі та тестування донорської крові та компонентів крові незалежно від їх кінцевого призначення, до операцій із переробки, зберігання, транспортування, розподілу та реалізації донорської крові та компонентів крові, якщо вони призначені для трансфузії.

Закон не застосовується до діяльності, пов’язаної з трансплантацією гемопоетичних стовбурових клітин. Така діяльність здійснюється відповідно до Закону України «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині».

Коментар Ольги Стефанішиної, віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України

«Схвалення цього законопроєкту — значний крок до якісної європейської медичної допомоги в Україні. Безпечна сучасна система донорства крові та її компонентів є необхідною та важливою потребою української системи охорони здоров’я. Дякую народним депутатам за схвалення цієї надважливої ініціативи, яка запроваджує європейські стандарти у цій сфері. Бо європейська інтеграція — це не лише про економічні переваги, а й про забезпечення гідності та прав людини», — прокоментувала О. Стефанішина, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Які зміни запроваджує законопроєкт

Законопроєкт запроваджує такі ґрунтовні зміни:

>
  • імплементація принципу безоплатного добровільного донорства як основи ефективної діяльності національної системи крові;
  • створення компетентного органу контролю якості роботи з донорською кров’ю та ліцензування всіх закладів, які працюють із кров’ю та компонентами крові;
  • створення Національного реєстру донорів крові та компонентів крові, а також осіб, що не можуть бути донорами. Реєстр буде інтегрований до загальної Електронної системи медичного простору в Україні eHealth;
  • державний контроль за роботою з донорською кров’ю, зокрема у роботі приватних закладів (певні види діяльності з обігу донорської крові та компонентів крові);
  • скасування норми, яка дозволяє здавати кров виключно за місцем реєстрації. Іноземці та особи з тимчасовою реєстрацією також зможуть стати донорами крові.
  • Також буде переглянута система пільг і заохочень для донорів, що має виключити випадки, коли донор крові приховує певні відомості та наражає себе чи інших на небезпеку задля грошової чи іншої винагороди.

    Коментар Михайла Радуцького

    Як зазначив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook М. Радуцький, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, 16 липня 2020 р. парламент ухвалив законопроєкт у першому читанні. До другого та повторного другого читання Комітет з питань здоров’я нації розглянув 368 правок, частину з яких врахував.

    За словами М. Радуцького, законопроєкт передбачає:

    • нові стандарти якості в галузі;
    • ліцензування всіх суб’єктів системи крові;
    • створення національного реєстру донорів;
    • відродження системи безоплатного донорства;
    • залучення у галузь приватних інвестицій на умовах державно-приватного партнерства;
    • посилення контролю за галуззю з боку держави;
    • оплата за кров винятково за тарифами, затвердженими Кабінетом Міністрів України;
    • імплементацію європейських норм в українське законодавство

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами kmu.gov.ua, rada.gov.ua, facebook.com/radutskyy/