Інфаркт міокарда: МОЗ пропонує підвищити тариф на його лікування

28 вересня 2020 о 16:52
577

МОЗ подало бюджетний запит, у якому суттєво збільшило витрати на медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда. Базовий тариф на лікування цієї хвороби становитиме 37 тис. грн. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу 27 вересня 2020 р.

Коментар Максима Степанова

«Інфаркт міокарда — це хвороба, яка займає перше місце за смертністю в Україні. Тому ми приділяємо багато сил задля того, щоб знизити цей показник і щоб кількість людей, які одужали від цієї хвороби, збільшувалася. Зрозуміло, що крім усіх організаційних методів: введення стандартів та впровадження правильної маршрутизації пацієнта, для цього потрібне й фінансування. Тому на наступний рік ми заклали базову ставку у 37 028 грн. Саме стільки коштує лікування інфаркту міокарда», — повідомив очільник МОЗ.

Він також підкреслив, що зазначена сума у 37 тис. гривень — це базова ставка, яка може змінюватися залежно від складності лікування конкретного випадку. Зважаючи на коефіцієнт складності, тариф може становити від 33 807 до 39 657 грн. Міністр також додав, що загалом більш ніж 48 тис. громадян на рік потрапляють до лікарень з гострим інфарктом міокарда.

«Загалом на цей вид допомоги МОЗ подало бюджетний запит у розмірі 1,8 млрд грн. Для розрахунку ми проаналізували, як саме витрачають гроші наші лікарні при лікуванні хворих з цим діагнозом. Порівняли все це з нашими затвердженими стандартами, заклали у розрахунок всі медичні вироби, що необхідні при лікуванні цієї патології. А також заклали справедливі зарплати медичним працівникам. І саме таким чином ми вийшли на ті цифри, які подали до держбюджету», — підсумував М. Степанов.

Нагадаємо, що раніше МОЗ ініціювало суттєве підвищення заробітних плат медикам. Відповідні пропозиції були подані до проєкту державного бюджету на наступний рік.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua