Гепатит С: у регіони спрямовано сучасні препарати для його лікування

25 вересня 2020 о 16:52
378
Спеціальності :

У регіони України надійде партія препаратів для лікування хворих на вірусний гепатит С, закуплених державним коштом. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України та зазначають, що завдяки новій поставці препаратів лікування стане можливим для більше 18 тис. пацієнтів із вірусним гепатитом C.

Які препарати закуплено

Закуплені препарати — це новітні ліки прямої дії, що відповідають рекомендаціям ВООЗ та Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки щодо лікування гепатиту C. Зокрема, схеми лікування препаратами софосбувір/даклатасвір та софосбувір/велпатасвір універсальні, оскільки ефективно діють одразу на всі генотипи вірусу гепатиту С. Інноваційність курсу дозволяє приймати таблетки протягом 3 або 6 міс і не вимагає додаткових процедур, зокрема введення препаратів ін’єкційно.  Лікування  проводиться шляхом разового щоденного прийому препаратів. Завдяки комбінованому підходу нові лікарські засоби набагато ефективніші, безпечніші, організм оперативніше реагує на терапію, тому лікування відбувається значно швидше та ефективніше. Для лікування вірусного гепатиту С використовуються високоефективні препарати, що мають низьку ймовірність появи побічних ефектів, на відміну від препаратів попереднього покоління.

Ефективність курсу лікування доведена та сягає понад 90%.

Які ліки надійдуть у регіони

У регіони відповідно до наказу МОЗ України від 04.09.2020 р. № 2028 надійдуть такі ліки:

  • софосбувір/ледіпасвір, розподілений у кількості  7 507 курсів для лікування пацієнтів;
  • софосбувір/велпатасвір для лікування 1 201 пацієнта;
  • даклатасвір у кількості 15 877 курсів,  нарешті, дозволить використання комплексного курсу лікування гепатиту С, софосбувір у розмірі 9 637 курсів, які було доставлено раніше. Очікується додаткова поставка 6 172 курсів софосбувіру.

У Центрі громадського здоров’я МОЗ України нагадують,  що наразі численні дослідження підтвердили виліковність вірусного гепатиту С. Хворі на вірусний гепатит С, незалежно від стадії ураження печінки, можуть бути повністю вилікуванні. Чим раніше буде розпочате лікування, тим вищими будуть шанси на одужання.

Якщо у медичному закладі кажуть, що ліків немає, пацієнт може звернутися до головного лікаря закладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідної інформації, пацієнт може звернутися у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області..

Нагадаємо, обласні департаменти охорони здоров’я зобов’язані інформувати громадськість про наявність ліків у медичних закладах — вичерпна й актуальна інформація має бути відображена на офіційних сайтах. Крім того, регіональні департаменти повинні моніторити залишки ліків і вакцин у кожному медичному закладі області і за потреби оперативно перерозподіляти між закладами.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.org.ua