Рання діагностика онкозахворювань у Програмі медичних гарантій

25 вересня 2020 о 12:16
604

До Програми медичних гарантій включено 6 інструментальних досліджень, спрямованих на ранню діагностику найпоширеніших серед населення онкозахворювань. Про це під час брифінгу НСЗУ 25 вересня 2020 р. повідомив Андрій Віленський, т.в.о. голови НСЗУ.

Очільник відомства зазначив, що на надання послуг з їх проведення НСЗУ законтрактувала 683 медичні заклади, 33 з них — приватні. НСЗУ вже виплатила цим закладам понад 58 млн грн за проведення обстежень пацієнтів.

За квітень–серпень 2020 р. 124 тис. пацієнтів вже зробили дослідження для ранньої діагностики онкозахворювань.

Зокрема:

  • 59 600 пацієнток зробили мамографію;
  • 41 325 — езофагогастродуоденоскопію;
  • 12 107 — колоноскопію;
  • 4 623 — бронхоскопію;
  • 3 790 — цистоскопію;
  • 2 482 — гістероскопію.

Що входить до безоплатного пакета послуг

Ці дослідження для пацієнта є безоплатними. Для проходження обстеження лікар має його рекомендувати, зважаючи на підозру новоутворення, і виписати направлення.

Щоб пройти дослідження для ранньої діагностики онкозахворювань безоплатно, пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря, який випише направлення на обстеження та вибрати медзаклад для проходження дослідження.

До пакета послуг із проведення досліджень, який пацієнт отримує безоплатно, включено:

  • проведення дослідження з забезпеченням  анестезії за потреби;
  • гістологічне дослідження взятого у пацієнта під час обстеження матеріалу за потреби;
  • аналіз та опис результатів дослідження.

Де отримати безоплатні послуги з ранньої діагностики онкозахворювань

У НСЗУ звертають увагу, що для проходження обстеження пацієнт може вибрати будь-який медичний заклад, який уклав договір із НСЗУ на надання таких послуг. Як комунальний, так і приватний. Зокрема, зробити мамографію можна у 222 медзакладах, гістероскопію — у 315, колоноскопію — у 381, цистоскопію — у 278  медзакладах по всій країні.

Кому необхідно пройти обстеження

Відповідно до рекомендацій ВООЗ та з урахуванням захворюваності на онкопатологію населення різного віку, встановлюються обмеження за віком пацієнтів, яким призначаються ці дослідження. Наприклад, мамографію призначають пацієнткам віком від 40 років, цистоскопію — пацієнтам віком від 50 років.

Проте пацієнтам молодшого віку лікар також може призначити такі дослідження і виписати направлення, якщо підозрює новоутворення. У цьому разі пацієнт може пройти дослідження безоплатно за направленням лікаря у медичних закладах, законтрактованих НСЗУ на пакети з діагностики та хіміотерапевтичного або радіологічного лікування, в які включена діагностика при підозрі на новоутворення.

Плани на 2021 рік

Наступного року НСЗУ пропонує залишити ранню діагностику онкозахворювань серед пріоритетних послуг Програми медичних гарантій. Це дозволить виявляти захворювання на більш ранніх стадіях та підвищить шанси пацієнтів на успішне лікування.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr