Медична допомога новонародженим у рамках Програми медичних гарантій

24 вересня 2020 о 12:57
465

Майже 16 тис. немовлят отримали неонатальну допомогу за Програмою медичних гарантій у квітні–серпні 2020 р. Про це під час ранкового брифінгу НСЗУ повідомив Андрій Віленський, т.в.о. голови Служби.

Зазначено, що за надання допомоги новонародженим НСЗУ заплатила медзакладам на сьогодні понад 605 млн грн. Законтрактовано 122 медзаклади на надання неонатальної допомоги новонародженим. Серед них — 21 перинатальний центр, 3 центри матері й дитини, 24 пологові будинки, 23 обласні дитячі лікарні.

Медичний заклад, законтрактований на надання такої допомоги, отримує від НСЗУ кошти за підвищеним тарифом — від 29,6 тис. грн до 98,5 тис. грн. І до цих закладів ми висували підвищені вимоги, щоб гарантувати: тут маленькі пацієнти отримають весь обсяг потрібної їм допомоги. Зокрема, в такому закладі обов’язково має бути апарат ШВЛ, щонайменше по три закритих і відкритих інкубатори. Також тариф покриває послугу з перевезення маленького пацієнта виїзною неонатологічною бригадою.

Що входить до безоплатного пакета

До безоплатного пакета допомоги у складних неонатальних випадках включені:

  • інтенсивна терапія новонароджених та подальше їх виходжування;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • респіраторна підтримка;
  • парентеральне харчування;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • офтальмологічний та аудіологічний скринінг для вкрай недоношених немовлят;
  • вакцинація згідно з Календарем профілактичних щеплень.

Хто закуповує дороговатісні ліки

При цьому дороговартісні препарати для передчасно народжених дітей медзаклади отримують додатково централізовано за державними закупівлями. У тариф включено тільки ліки поза централізованими закупівлями, які входять у Національний перелік лікарських засобів. Також у тариф включено вартість витратних матеріалів.

Наголошуємо: допомога немовлятам у складних неонатальних випадках є безоплатною для родин, у яких народились такі дітки.

Окрім того, за потреби такі немовлята отримують і медичну реабілітацію, яку НСЗУ оплачує за окремим пакетом.

Плани на 2021 рік

У Програмі медичних гарантій-2021 НСЗУ пропонує:

  • залишити неонатальну допомогу пріоритетним напрямком та підвищити тариф на її надання;
  • ввести підвищувальний коефіцієнт за інтегрованість послуг для закладів, в яких можуть одночасно надавати медичну допомогу при пологах та медичну допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках. Тобто, ті медичні заклади, які надаватимуть допомогу і при пологах, і неонатальну допомогу новонародженим, отримають більше коштів;
  • запровадити підвищувальний коефіцієнт за наявність у закладі виїзної неонатальної анестезіологічної бригади, яка забезпечує транспортування глибоко недоношених дітей. Тобто медичний заклад отримуватиме більше коштів, якщо в ньому є така бригада.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr